SLC - Copa Lambert
Copa får sin första kvinnliga ordförande

Den europeiska bondeorganisationen Copa har för första gången fått en kvinnlig ordförande. Den 59-åriga franska producentledaren Christiane Lambert valdes med bred majoritet till det tvååriga uppdraget.

Förbjudna neonikotinoider sysselsätter EU-domstolen

EU-domstolen har på nytt nystat upp målet om de förbjudna neonikotinoiderna klotianidin och imidakloprid. Tillverkaren Bayer har överklagat domen och fick rätt. Trots det positiva utslaget kommer preparaten inte att återlanseras på marknaden.

SLC - Lpx 166280
Tyska sockerbranschen kräver ett stopp för kopplade EU-stöd

Den tyska sockerindustrin och betodlarna uppmanar det tyska ordförandeskapet att definitivt avskaffa alla kopplade CAP-stöd för jordbruket. Enligt sockerbranschen förvränger stöden den fria konkurrensen inom EU.

Höstanmälan kan nu skickas in

Odlarna kan skicka höstanmälan om miljöersättning i e-tjänsten Vipu fram till fredagen den 30 oktober, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Biogas Arkiv
SLC Nyland: Regeringen borde satsa mer på bioekonomi

Regeringens budgetförslag för 2021 innehåller alltför små satsningar på bioekonomi och fossilfria energilösningar, framhåller SLC Nyland. Det skulle behövas betydligt större satsningar på forskning, utveckling, innovationer och investeringar inom biogas och bioenergi.

Agritek till västra Nyland

Karis Järn och till SGN Group hörande Agritek Oy har undertecknat ett samarbetsavtal om försäljning av traktorer och skördetröskor i västra Nyland.

SLC - Dba5 D00 D Bb90 2 A4 D B2 C2 0 Ec90 F03 F55 B
CAP-kompromiss i sikte för den gröna arkitekturen

EU:s jordbruksministrar har denna vecka fortsatt debatten om nästa CAP-modell efter 2020. Förhandlingarna är nu på väg in i sin slutfas. Ordförandelandet Tyskland hoppas på en kompromiss om den framtida jordbrukspolitiken redan i oktober.

ÖSP kritiserar industrins sänkning av priserna på proteingrödor

ÖSP:s förbundsstyrelse ställer sig kritisk till industrins prissättning på proteingrödor.

Frankrike lägger veto mot mercosuravtalet

Den franska regeringen accepterar inte EU:s handelsavtal med sydamerikanska Mercosur. Enligt president Emmanuel Macron är avtalet inte acceptabelt i sin nuvarande form.

Jordbearbetningsdag i Övermark på söndag

Övermark ÖSP arrangerar en jordbearbetningsdag nu på söndag 27.9.

SLC - Pro1
Skörden av vårspannmål fortfarande på hälft

Det varierande septembervädret har förorsakat återkommande avbrott i spannmålsskörden i hela landet. Av vårspannmålen är 60-80 procent bärgad, men på en del områden har skörden endast kommit halvvägs. Växtperioderna har varit lika sena under åren 2015 och 2017. Uppehållsvädret har återskapat tron på skördens framskridande och på att kvaliteten ska hålla, skriver ProAgria i sin växtrapport.

Trump lovar igen miljarder till jordbruket

President Donald Trump har igen lovat saftiga stödpengar till sina amerikanska bönder. Under en valtillställning i delstaten Wisconsin berättade Trump att han reserverar 14 miljarder dollar för ändamålet.