Jordbruk Marknad

Skenande kostnader
medför prispress också för ÅTH

– Producentpriserna måste uppåt för att kompensera för de senaste månadernas kostnadsökningar, men som alltid finns det en viss tröghet i systemet, kommentarer Ålands Trädgårdshall ÅTH:s vd Tord Sarling efter de skenande elpriserna som exempelvis drabbat växthusodlare och Närpes Grönsaker särskilt hårt.

Också Åland har flera växthusodlare, men Sarling påpekar att de höga elpriserna ändå inte medfört minskade produktionsvolymer på samma sätt som i Österbotten. För ÅTH och företagets odlare handlar det i stället om betydligt högre kostnader för lagring av de volymmässigt stora produkterna lök och äpplen när priserna stigit både på el och andra energiformer.

Enligt Sarling har ändå ÅTH:s försäljning under hösten och vintern ”rullat på enligt plan och förväntningar”. 

– Över tid har vi med de stora centralaffärerna också fått igenom prishöjningar som täcker upp för ökade kostnader.

Men de senaste månaderna är det inte bara energipriserna som stigit kraftigt. Också gödsel och andra insatsvaror för jordbruket har blivit betydligt dyrare. Även transportkostnaderna påverkas. 

– Om priserna på jordbruksprodukter höjs inom hela EU blir det också lättare för oss att få ut de höjningar som behöver göras, påpekar Sarling.

Energisatsningar gör nu ökad nytta

Nu när elpriset blivit så högt får ÅTH å andra sidan också bättre betalt för de investeringar som företaget redan tidigare har gjort för bättre energieffektivitet.

Sedan länge har nämligen överskottsvärme från produktionens kylprocesser lagrats djupt nere i berget för att kunna användas för uppvärmning under den kalla årstiden.

– Det känns bra nu när vi ser hur energi- och miljösatsningarna ger resultat, erkänner ÅTH-chefen.