SLC om statsbudgeten: Regeringen tog sitt ansvar – nu behövs åtgärder från marknaden

Trots ett svårt ekonomiskt läge i hela samhället har regeringen gjort vad den har kunnat från statsmaktens sida för att trygga verksamhetsförutsättningarna för jordbruket under inkommande år. Det är SLC:s bedömning av regeringens färska budgetförslag för 2021.

EU-kommissionär tvivlar på Mercosur

EU:s nya handelskommissionär Valdis Dombrowskis ställer sig kritisk till EU:s tilltänkta handelsavtal med sydamerikanska Mercosur. Det framgick i samband med parlamentets utfrågning senaste fredag.

SLC - 34943412490 38B4D1Aeae O
EU får ställa upp nya tullar mot USA

EU får snart rätt att sanktionera USA med tullar på amerikanska importprodukter till ett årligt värde av 3,4 miljarder euro. Det framgår av ett ännu inofficiellt utslag från WTO. EU vill bland annat belägga jordbruksprodukter från USA med strafftullar.

Stödpersonerna lyssnar!

Känner du att du behöver tala med någon om vardagens bekymmer eller om en svår livssituation? Inom ramen för Landsbygdens stödpersonnätverk finns flera utbildade svenskspråkiga stödpersoner som erbjuder samtalshjälp för lantbrukare, skogsägare och alla invånare på landsbygden.

Digital Workshop om direktförsäljning och alternativa matnätverk

Jordbrukets dåliga lönsamhet och den lilla andelen producenten får av mat som säljs i butiken diskuteras ofta. Kan direktförsäljning vara en lösning för att förbättra gårdens lönsamhet?

SLC - Export
Hjälp med export finns att få för mindre livsmedelsföretag

Att exportera livsmedel utanför Europa intresserar små och medelstora företag inom livsmedelsbranschen. Det kan kännas utmanande att reda ut alla krav som gäller vid export, men till exempel kan Livsmedelsverkets experter inom export bistå med tips och råd.

Understöd kan sökas för hållbar vattenhushållning

Från och med mitten av oktober kan statligt understöd sökas för hållbar vattenhushållning på jord- och skogsbruksområden i hela landet från Natur-, trafik-, och miljöcentralen i Norra Österbotten (NTM-centralen).

Risk för fler regler i nästa CAP

Lantbrukets vattenanvändning håller just på att utredas av EU:s revisionsrätt. Den vill kontrollera om reglerna som finns i dag verkligen bidrar till att vattenresurserna används på bästa sätt.

Atria köpte Domretor

Atria Finland har genom ett företagsköp den 30 september köpt hela aktiestocken i företaget Domretor i Kauhava.

SLC - Soder1
Äppeldagen 2020 var en succé

Ett sällan skådat höstväder gjorde att människorna lockades till Söderlångvik Gårds Äppeldag förra veckoslutet som aldrig förr. Solen sken och temperaturmätaren visade sommargrader då besökarna njöt av äppel, god mat, marknad och levande musik.

SLC - Img 8724
Jordbearbetningsdag i Övermark lockade många

Den jordbearbetningsdag som Övermark lokalavdelning arrangerade senaste söndag visade sig bli ett lyckat och välbesökt familjeevenemang. Tio traktorekipage deltog och med omkring tvåhundra besökare var arrangörerna mer än nöjda.

SLC - Hampatroskning 2
Normal oljehampaskörd väntas

– Ungefär två tredjedelar av våra odlare har tröskat sin hampa. Kvalitetsanalyserna är inte klara, men mängdmässigt ser skörden ut att bli 750-800 kilogram frö per hektar, säger Trans Farms Satu Pura.