Jordbruk SLC

SLC om kastreringsförbud:
Alternativen först
– besluten sedan

Enligt den utredning som jord- och skogsbruksministeriet beställt om kirurgisk kastrering av grisar är det möjligt att inom näringen på sikt upphöra med kastreringen – men utöver en lång övergångstid kräver det noggrann beredning och ytterligare forskning. SLC är beredd att diskutera utredningens alternativ att producenter använder både smärtlindring och lokalbedövning i samband med kastrering.

– Det är bra att utredningen identifierat vilka realistiska alternativ det finns för att på sikt kunna frångå kirurgisk kastrering av grisar. Svinsektorn vill komma ifrån kastreringen av grisar, men så länge som det inte finns en fungerande lösning för att få bort galtlukt från köttet motsätter vi oss att ett kastreringsförbud skulle tas in i lagstiftningen, säger Mats Nylund, ordförande för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.

SLC framhåller att ett förhastat beslut om förbud utan fungerande alternativ skulle få en förödande effekt på den finländska exporten av svinkött som är livsviktig också för Finlands självförsörjningsgrad, eftersom andra delar av djuret går på export än de delar som prefereras av de finländska konsumenterna.

Däremot finns det på SLC beredskap att närmare utreda alternativet med lokalbedövning i samband med kastrering.

– Vi är beredda att diskutera om producenterna själva kunde börja utföra lokalbedövning tillsammans med smärtlindring för att ge grisarna bättre smärtlindring. Förutom att producenterna måste få utbildning för detta måste det säkerställas att merkostnaden inte belastar producenterna. Det ekonomiska läget är så trängt på gårdarna att producenterna inte själva kan stå för kostnaderna, framhåller Nylund.

Utredningens resultat måste beaktas vid den fortsatta beredningen av lagen om djurs välbefinnande. Enligt SLC är den rätta tidpunkten för att i Finland lagstifta om ett kastreringsförbud när beslutet kan görs på EU-nivå och omfatta alla EU-länder.

– Då de finländska producenterna verkar på den gemensamma EU-marknaden måste ett beslut om kastreringsförbud införas på EU-nivå innan Finland kan ta det i bruk, säger SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback.