Jordbruk

Information om vallar
som en del av klimatsmart odling

Vallarnas produktivitet är en central del av gårdarnas klimatarbete. En välvårdad vall producerar en stor skörd i vårt klimat och binder mycket kol både i skörden och rotsystemet, påpekar ProAgria.

Vallen utnyttjar effektivt hela växtperiodens ljus för assimilation, den skapar ett stort rotsystem och dessutom bearbetas jorden mindre vid vallodling än vid odling av ettåriga växter. Fleråriga vallar binder effektivt kol, eftersom deras rotsystem sönderfaller långsammare än andra odlingsväxters rötter.

Odlarna har många möjligheter att påverka vallarnas kolbindning. En mångsidig vallfröblandning förbättrar vallens odlingssäkerhet och skörd. Användning av vallbaljväxter, så som blålusern och rödklöver samt vallväxter med djupa rötter tryggar skörden i extrema förhållanden och förbättrar kolbindningen.

De rekommendationer som ProAgrias vallodlingsexperter har gett för diversifiering av vallarnas växturval har under de senaste åren gett utslag i mångsidigare fröblandningar.

Det lönar sig också att fästa uppmärksamhet vid stubbhöjden då vallen skördas. Den torra sommaren i fjol visade hur återväxten av kortklippta vallar fördröjdes och det tog längre tid att bilda återväxt än på vallar som skördats i längre stubb. Det är viktigt att reglera stubbhöjden enligt rådande väderlek, så man tryggar vallens tillväxt och assimilation.

Ensilage är det viktigaste basfodret på gårdar som producerar mjölk och nötkött. Valet av skördetidpunkt är avgörande för ensilageskördens kvalitet och mängd. En ensilagevall av god kvalitet och hög smältbarhet smakar väl för nötkreatur, vilket ökar tillväxten, förbättrar avkastningen och leder till mindre spill på matbordet.

Man kan följa med hur vallens smältbarhet, dvs D-värdet utvecklas i Mtechs D-värdeprognostjänst (https://www.mtech.fi/fi/viljelysuunnittelu/d-arvoennuste) och WebWisus prognostjänst.

Minimering av skörde- och ensileringsförluster förbättrar också ensilageproduktionens effektivitet. En förbättrad effektivitet förbättrar lönsamheten och är oemotsägligt sätt att minska husdjursproduktionens negativa miljöeffekter.