Vaxtrapport1 Sb
I södra och mellersta Finlands vårsädsbestånd förekommer det rikligt av fröogräs, vars bästa bekämpningstidpunkt är just nu. Regnen har dock fördröjt inledningen av växtskyddsarbetet. FOTO: Staffan Björkell
Jordbruk

Nyckfullt väder fördröjer sådden

Regn, kyla och väta har fördröjt slutförandet av vårbruket i landets östra och norra delar och stört växtskyddsarbetet i södra Finland. Vallarna har däremot haft nytta av regnen och är vid god tillväxt. Bestånden i södra Finland är fortfarande en till två veckor före genomsnittet i utveckling. I landets östra delar är vårbruket och beståndens utveckling en vecka försenade, men i norr håller våren normal fart, uppger ProAgria i sin växtodlingsrapport.

Det regnade ovanligt mycket i maj. Regnen var rikligast i landets mellersta och östra delar samt i Lappland, där den sammanlagda regnmängden överskred det dubbla normala.

Nattfrost i slutet av maj har till en del skadat spannmålsbestånd och oljeväxter i södra Finlands kustområden, Satakunda och Kymmenedalen, men betydande skador har inte rapporterats.

Ensilageskörden inför dörren

Ensilageskörden inleds under denna vecka i södra Finland och under följande vecka i landets mellersta och norra delar. Skördeutsikterna varierar från normala till goda.

Skörden uppskattas bli god till både kvalitet och kvantitet i södra Finland, Södra Savolax, Norra Karelen, Södra Österbotten och Kajanaland, men i delar av Norra Savolax är vallarna svagare än normalt. I Egentliga Finland, Birkaland och Mellersta Österbotten lider vallarna fortfarande av effekterna av fjolårets torka.

Det varma vädret som nu utlovas innebär bråda tider för ensilageskörden, eftersom ensilagevallarnas fodervärde försämras snabbt i hettan.

Skörden av torrhö förväntas komma igång inom två veckor i södra och mellersta Finland och under den första veckan i juli i övriga delar av landet. Skördeutsikterna är tillfredsställande i södra Finland.

Betesperioden kunde inledas efter medlet av maj i stora delar av landet. I landets norra delar inleds betesperioden för närvarande. Betesvallarna är vid god tillväxt i landets södra och mellersta delar och på andra håll uppskattas tillväxten vara tillfredsställande.

Vallarna har i år haft ett osedvanligt stort inslag av maskros i södra Finlands kustområden, i sydvästra Finland, Birkaland och Kymmenedalen.

Vaxtrapport2 Sb
Vårsädens bråddskjutning har varit god eller utmärkt i största delen av landet. FOTO: Staffan Björkell

Bestånden välutvecklade i söder

Regnen har fördröjt slutförandet av vårbruket i östra och norra Finland, där man uppskattar att sådden pågår ännu åtminstone under denna vecka.

Odlingsplanerna har ruckats till en del på grund av den sena tidpunkten på året: havre och vårvete har fått ge plats för korn och spannmål för vallväxter. Sorturvalet har också skiftats till tidigare sorter.

Vårsädens bråddskjutning har varit god eller utmärkt i största delen av landet. De förstsådda vårsädsbestånden i södra Finland har redan nått bestockningsstadiet och bestånden är frodiga.

Åkrarnas goda fuktförhållanden har också befrämjat ogräsens groning. I södra och mellersta Finlands vårsädsbestånd förekommer det rikligt av fröogräs, vars bästa bekämpningstidpunkt är just nu. Regnen har dock fördröjt inledningen av växtskyddsarbetet.

Bladfläcksjukdomar är också att vänta i de frodiga och fuktiga bestånden. De rikliga regnen har också lokalt lett till syrebrist och bestånden har gulnat på sina ställen. Det svala vädret har också fördröjt kvävets tillgänglighet för växterna, vilket har lett till att bestånden lokalt är ljusare än normalt.

I södra Finland har rågen gått i ax och höstvetet är i flaggbladsstadiet. Höstvetets och rågens tillväxt uppskattas vara minst tillfredsställande i hela landet, i Tavastland till och med utmärkt. Endast i Södra Karelen förekommer en del rågbestånd som är svagare än normalt.

Höstsäden har inte haft betydande växtskyddsproblem, med undantag för Egentliga Finland och Norra Österbotten, där det finns rikligt av ogräs i bestånden.

Sådden av vårrybs fortsätter i Södra Österbotten. På andra håll har rybssådden avslutats. Rybsens och rapsens plantsättning har varit sämre än normalt i Nyland och rapsens plantsättning i Södra Österbotten.

I Egentliga Finland och Österbotten förekommer det rikligt av ogräs i oljeväxtbestånden. I Satakunda, Norra Karelen och Österbotten har man varit tvungen att bekämpa jordloppor och kålmal.

Sockerbetorna har bildat plantor tillfredsställande eller bra. De förstsådda bestånden har nått fyrbladsstadiet. Också sockerbetsfälten har riklig ogräsförekomst.

Kumminbestånden inleder sin blomning. En del kumminmal har observerats.

Jordgubben blommar på friland

I södra Finland börjar blomningen vara över i jordgubbsbestånd under duk. I östra och mellersta Finland är blomningen som rikligast i bestånd under duk. På friland har de tidigaste sorterna börjat blomma i södra och mellersta Finland.

Jordgubbar från växthus och tunnlar förgyllde månget studentkalas förra veckoslutet. Jordgubbsskörd under fiberduk uppskattas mogna inom ett par veckor. Skördemängden uppskattas öka så småningom mot midsommar.

Vinbärens blomning håller på att upphöra i södra och mellersta Finland.

Blomningen av tidiga och höstäpplen är som rikligast i södra och mellersta Finland. I landets södra delar har ungefär hälften av vinteräpplenas blommor slagit ut.

Pollinerande insekter har rört på sig trots det nyckfulla vädret och pollineringsresultatet uppskattas bli gott för alla bär och äpplen. I södra Finland uppskattas dock pollineringsresultatet för bär och äpplen endast bli försvarligt.

Hallonbestånden håller på att gå i blom på friland ända till landets mellersta delar.

I sydvästra Finland har man skördat bland annat knipplök, -rovor och -dill från ouppvärmda växthus. Skörden av blomkål, tidig kål och kinakål inleds inom en vecka i södra Finland. Skörden av isbergssallat torde också inledas nästa vecka. Skörden av tidiga grönsaker uppskattas ta fart på allvar kring midsommar.