B8 A501 D1 9 Edc Cc45 Bf47 Fc1 A1 B688527
Vid EU:s informella ministermöte betonade Rumäniens jordbruksminister Petre Daea bioekonomins möjligheter för jordbruket. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU-ministrar dryftade
bioekonomins potential

Bioekonomin är på väg att bli ett viktigt framtidsområde för landsbygden. EU:s jordbruksministrar nosade på bioekonomins chanser och utmaningar under veckans ministermöte i Rumänien och fann perspektiven intressanta.

Vid det inofficiella ministermötet i Bukarest uppmanade mötets ordförande, Rumäniens jordbruksminister Petre Daea, medlemsländerna till ett livligt meningsutbyte kring bioekonomins möjligheter men också risker.

Bioekonomin väntas bli en av tyngdpunkterna i nästa CAP och därför är det desto viktigare att starta en ordentlig diskussion. Bioekonomin har varit en av pelarna för det rumänska EU-ordförandeskapet under våren.

Forskningen erbjuder goda chanser för de europeiska jordbrukarna att utveckla en uthållig strategi för framtiden. Detta gör det lättare att möta de stigande kraven på klimat- och miljöskyddet som ställs på jordbruket, sade Daea.

Detta innebär att den cirkulära ekonomin måste ställas i centrum. Viktigt är att bioekonomin erbjuder producenterna ett ekonomiskt mervärde för att bli attraktiv. Det ska vara möjligt att tjäna pengar på bioekonomi, fastställde Daea.

Finland får ta upp tråden

Under det andra halvåret blir det Finlands tur att ta över EU-tyglarna och jobba vidare med intressanta bioekonomiprojekt, noterade Daea. Redan i dag är mer än 15 miljoner personer sysselsatta inom bioekonomin, tillade han.

Finland anser att jordbruket har mycket att erbjuda för att främja bioekonomin. Det är viktigt att utnyttja CAP-reformen för ändamålet. Det är särskilt den andra pelaren som erbjuder chanser till stöd för bioekonomin.

I diskussionen betonade flera medlemsländer bioekonomins roll för tillväxten på landsbygden. Särskilt den unga generationens jordbrukare kan finna lovande möjligheter att trygga utkomsten genom satsningar inom bioekonomin.

Frankrikes jordbruksminister Didier Guillaume noterade bioekonomins roll i kampen mot klimatförändringen och dessutom måste de skärpta miljökraven mötas. Detta kräver ett förstärkt samarbete mellan medlemsländerna, tillade han.

Tysklands representant, statssekreterare Hermann Onko Aeikens, efterlyste nya affärsmodeller där bioekonomin levererar ett mervärde för jordbruket. En gemensam europeisk insats är nödvändig för att länka in jordbruket i bioekonomin.

Bifall för gensaxen

Under det informella mötet diskuterade ministrarna också nya, innovativa växtförädlingsmetoder, ett ämne med anknytning till bioekonomin. En majoritet av ministrarna är redo att förnya EU:s gentekniklagstiftning.

Copa-chefen Joachim Rukwied talade sig varm för en moderniserad lagstiftning inom gentekniken. Han vädjade till den kommande EU-kommissionen och det nya parlamentet om förnyelse för att Europa ska hänga med i den globala konkurrensen.

Vi behöver i varje fall en option som gör det möjligt att använda metoder som Crispr/Cas9 för forskning och förädling av nya grödor, exempelvis med resistens mot torka, sade Rukwied.

Rukwied fick medhåll av videordföranden för parlamentets jordbruksutskott Paolo De Castro. Han efterlyste en förnyad utvärdering av gensaxen och lovade att ta upp frågan i det nya parlamentet så att den nya kommissionen kan ta itu med frågan.