2297974360 Bffa69Efb1 O
Jordbruksministeriet i Canberra har bekräftat att misstänkta fragment har påträffats i de internationella postterminalerna i Brisbane, Perth, Sydney och Melbourne. FOTO: Gerard's World
Jordbruk Globalt

Australien varnar för
ASF-risk i mat

Myndigheterna i Australien har skärpt biosäkerheten sedan matpaket med fragment av ASF-virus och mul- och klövsjuka (MKS) har upptäckts i flera internationella postterminaler. Grisfarmer uppmanas att iaktta särskilda försiktighetsåtgärder.

Jordbruksminister David Littleproud understryker att säkerheten kommer främst. Mul- och klövsjukan betraktas som det största hotet mot landets jordbruk. Ett utbrott skulle allvarligt skada flera tunga sektorer inom jordbruket.

Jordbruksministeriet i Canberra har bekräftat att misstänkta fragment har påträffats i de internationella postterminalerna i Brisbane, Perth, Sydney och Melbourne. Analyserna tyder på både afrikansk svinpest och mul- och klövsjuka.

I samband med provtagningar i december 2020 samt januari och februari 2021 analyserades 194 prover av griskött. Av proverna var 24 belastade med ASF och två prover med MKS.

En studie bekräftar att ett omfattande MKS-utbrott i flera förbundsstater skulle förorsaka ekonomiska förluster till ett värde av omräknat 32 miljarder euro. Förlusterna för ett motsvarande ASF-utbrott uppskattas kosta mellan en och två miljarder euro.

Regeringen har därför skärpt säkerhetsåtgärderna vid gränserna. Paketen kontrolleras med avseende på postsändningar med misstänkta falska etiketter. Dessutom har straffen skärpts för resande som försummar att deklarera farliga varor.