Arkiv

MTK och SLC lanserar biodiversitetsfärdplan för jord- och skogsbruket 1.2

Nästa veckas torsdag den 1 februari kl.9-11.30 lanserar SLC och MTK sin gemensamma färdplan som har målet att söka fungerande praktiska lösningar för att trygga och främja mångfalden i jordbruks- och skogsmiljöer.

SLC - Bauernproteste Dbv Berlin Csm Dsc5977 04Ec3Ce683
Bönder i hela Europa protesterar mot orättvisa

Tyskland och Frankrike har blivit skådeplatser för massiva bondeprotester, men oroligheterna har spritt sig till praktiskt taget hela Europa. Missnöjet ökar också i Östeuropa och oron för en upptrappning till våldsamheter växer.

Oroligheter också i Östeuropa

Från Östeuropa rapporteras om nya oroligheter vid gränserna och demonstrerande bönder. Polska bönder har fortsatt med sina blockader vid gränsövergångarna. Där har situationen ställvis eskalerat till blockader.

Pekka Pesonen blir ny kanslichef på Jord- och skogsbruksministeriet

Generalsekreteraren för de europeiska böndernas producentorganisation Copa-Cocega, Pekka Pesonen, blir ny kanslichef på Jord- och skogsbruksministeriet.

Över tusen forskare yrkar på att EU skall lösa upp regleringen av genteknik

I ett öppet brev till Europaparlamentet yrkar över 1.000 forskare på att genteknologin skall frigöras i EU. Detta kommer endast några dagar innan utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI) skall rösta om kommissionens förslag om att avreglera det strikta regelverket gällande den nya gentekniken (NGT).

Valio inleder omställningsförhandlingar

Valio inleder omställningsförhandlingar som omfattar 1.170 personer, arbetstagare vid såväl huvudkontoret som i produktionen.

SLC - Backgren2
Landsbygdsnätverket rekryterar externa experter till två nya fokusgrupper

Fram till den 28 januari är Landsbygdsnätverket på jakt efter externa medlemmar till två nya fokusgrupper. Den ena är inriktad på miljö- och klimatfrågor, medan den andra tillsätts för att utveckla den svenskspråkiga landsbygdsnätverksamheten.

SLC - Solkraft2
Noggrannhet rekommenderas vid arrendeavtal för solkraftsparker

Markägare bör inte göra något förhastat i samband med tecknande av arrendeavtal för byggen av solkraftsparker. Istället bör man göra jämförelser och ha god koll på olika villkor. Bland annat rekommenderas diskussioner markägare emellan och konkurrensutsättningar.

SLC - 9C74A2E5 934F 4A28 860B 04A80D4780Bd
EU stöder omprövning av vargens skyddsstatus

Finlands initiativ att ompröva skyddstatus för stora rovdjur stöds av flera EU-länder i Bryssel, uppger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah. Hon informerade om läget på en presskonferens efter ett möte med EU:s jordbruksministrar.

Hankkija börjar sälja Demecas biogasanläggningar

Hankkija börjar sälja Demecas biogasanläggningar för lantbruk.

Gårdarnas intresse för energiinvesteringar fortsatte

I fjol finansierade NTM-centralerna 1.805 jordbruksinvesteringar för vilka cirka 72 miljoner euro beviljades i understöd. Utbetalningen av investeringsstöd som beviljades i fjol inleddes i början av januari, meddelar Livsmedelsverket.

Tyska bönder lider av för låga matpriser

Tysklands bönder har ett svårt problem. Priset på deras produkter täcker inte produktionskostnaderna. Lågpriskedjor och stormarknader konkurrerar med varandra och pressar sina priser till en nivå som är bra för konsumenten, men skadlig för producenten.