Ngron3
Närpes Grönsaker bygger ut packeriet med 2.500 kvadratmeter. Hälften är för produktionsutrymmen för konsumentförpackade produkter, säger andelslagets vd Stefan Skullbacka.
Jordbruk Marknad

Varma vädret också utmanande för växthussektorn

Sommaren har inte bara varit en utmaning för jordbrukarna. Växthusproducenterna har också påverkats av det varma vädret med mindre produktion än normalt. Det i sin tur har drivit upp priserna en aning, men läget är fortsatt utmanande för sektorn.

Alla som konsumerar gurka har märkt att priserna har varit på en relativt hög och stabil nivå de senaste månaderna. Den största bidragande orsaken till det är att den varma sommaren som gjorde odlingen mycket utmanande med mindre produktion än normalt.

–Plantorna led av det varma vädret i juli och fick värmeskador av olika slag, vilket hämmade produktionen. Skadorna var så kraftiga i augusti att vi inte riktigt visste om de skulle repa sig, men alla belysta odlingarna börjar ha sina plantbyten gjorda och läget är normalt ur skördesynvinkel sett, säger Stefan Skullbacka, vd för andelslaget Närpes Grönsaker.

På grund av att underproduktionen drev upp producentpriserna under en period som normalt brukar innebära relativt låga priser har i synnerhet säsongsodlarna upplevt goda tider.

–Säsongsodlarna som planterade i slutet av maj har gjort sin bästa säsong på många år. Vi har inte haft några priser på 10-15 cent per kilo som under senare år utan som lägst var priset nere i 65 cent per kilo vecka 21, annars kring 1 euro och över, säger han.

Och fortsätter:

–Men att det finns inga garantier för att det blir en liknande situation nästa sommar. Med det vill jag varna för att säsongsodlingen av gurka nu ökar bara för att den här säsongen blev lyckad.

Variationerna kan vara stora

Trots de högre producentpriserna under sommaren och fram till nu är situationen inte märkbart bättre om man ser till medelpriset för året hittills. Inledningen av året blev utmanande för året runt-odlarna som haft det kämpigt.

–Ser man till medelpriset är det bara 5 cent per kilo högre nu jämfört med i fjol. Det går inte heller att dra för stora slutsatser utifrån medelpriset eftersom variationerna från gård till gård kan vara stora, alltså om de har produktion när det är överskott eller brist och vilket medelpris det varit just för den kulturen, förklarar Skullbacka.

Tomatproducenterna har också utmanats av sommarens varma väder. Speciellt i medlet-slutet av juli tog blomämnena stryk, samt också pollineringen eftersom humlorna var mindre aktiva och det gjorde att produktionen blev svagare än normalt i september.

–Först hade vi normal överproduktion, dels på grund av hettan, i september var produktionen mycket låg, vilket drev upp priserna därefter. Men nu är produktionen i full gång eftersom vi har både säsongsodlare och full vinterareal i produktion så läget har normaliserats nu med litet överutbud för tillfället.

Förra veckan låg producentpriset på tomat kring 1,70 euro per kilo.

–Priset ligger i linje med vad det brukar vara så här års med en viss eftersläpning. Sett till medelpriserna för de senaste åren ligger det aningen under nu och det finns ett tryck på att få upp det eftersom produktionskostnaderna nu stiger igen för året runt-odlarna.

–Nu produceras mycket tomat, men vi kommer att genomföra en del kampanjaktiviteter för att få fart på konsumtionen, säger han.


Ngron6
Säsongsodlare av gurka har upplevt en mycket fin säsong med rätt höga producentpriser. En orsak till att priserna på gurka har varit bra är att den varma sommaren hämmade produktionen.

Utmanande för specialtomater

Situationen för specialtomater är däremot mer utmanande. Ifråga om körsbärstomater kan man snart börja prata om bulkvara eftersom arealen har ökat mycket det senaste året.

–Det märks också på priserna som inte är på en bra nivå, men det var också aningen förväntat eftersom ökningen arealmässigt var så stor på ett år i hela landet. Vi ligger omkring 20 procent under prisnivån jämfört med i fjol.

Fjolåret var utmanande för paprikaodlarna och den stora frågan i år var om den inhemska produktionen av paprika klarar ett nytt dåligt år. Men lyckligtvis var prisnivån stabil och ligger över långtidsmedeltalet, enligt Skullbacka.

–Läget för paprikaodlingen är helt okej för tillfället, men det innebär inte att vi kan öka produktionen. Det som ställde till det i fjol var att ett par hektar tillkom och det höll på att rasera hela marknaden. Men i dagsläget ser det bättre ut för de inhemska paprikaodlarna.

Andelslaget har som vanligt mycket på gång. I somras påbörjades utbyggnaden av produktionsanläggningen med 2.500 kvadratmeter. En investering på cirka 2,5 miljoner euro.

–Hälften av de nya utrymmena blir lagerutrymmen för råvara och packade varor medan hälften är för produktionsutrymmen för konsumentförpackade produkter. Nuvarande packlinjer flyttas till den nya utrymmen och ska kompletteras med några nya packlinjer för att svara mot kapacitetsbehovet för de kommande åren. Nästa år ökar gurkarealen och på tomatsidan kommer produktionen också att öka de närmaste åren.

–Sedan hoppas vi också kunna locka nya medlemmar till andelslaget – något vi jobbar kontinuerligt för, säger Skullbacka.

Kom med på lista

Andelslaget i Närpes fick en trevlig överraskning för några veckor sedan när det kom med på en lista över innovativa och framgångsrika små och medelstora företag i Europa. Det var börsen i London som hade sammanställt listan över tusen företag.

–Det kom som en total överraskning att vi fanns med på den listan men det känns skönt med att nån uppmärksammar Närpes Grönsaker. Av tusen företag som listades är endast 32 inom jordbruksbranschen. Hellre är vi med på en sådan här lista än på en protestlista, säger Skullbacka och skrattar.

–Jag ser det som ett betyg över att vi har gjort mycket rätt under årens lopp men nu lägger vi i en ännu högre växel och kör på, fortsätter han.

Siggpack i Närpes finns också med på listan.