Bay Wa Foto 180924 Ko Erste Ernte Al Ain Generated
Växthusen i Al Ain producerar högvärdiga tomater för närmarknaden. De lokala konsumenterna lägger stort värde på goda livsmedel av toppkvalitet.
Jordbruk Globalt Marknad

Tyska experter odlar premiumtomater i öknen

Förenade Arabemiraten förknippas vanligen inte med tomatodling, men tiderna förändras. Nyligen premiärskördades 1,5 ton delikatesstomater av sorten Mahalli i ett jättestort klimatiserat växthus i staden Al Ain nära gränsen mot Oman.

Tomatskörden är frukten av ett samarbete mellan araberna och den tyska bland- och agrarkoncernen BayWa, som har varit inkopplad på projektet en längre tid. Koncernen har byggt två fem hektar stora klimatiserade växthus för tomatodling.

Där växer tomaterna under idealiska förhållanden, oberoende av hettan och torkan utomhus. De toppmoderna växthusen har utvecklats inom ramen för ett samföretag mellan BayWa och det Abu Dhabi-baserade agrarföretaget Al Dahra Holding.

De första 90.000 plantorna planterades för två månader sedan. Tomaterna växer i näringslösning. Nu har den första skörden blivit redo för marknadsföring i ortens livsmedelsaffärer.

Konsumenterna värderar kvalitet

Målet för samprojektet är att etablera en effektiv och resursskonande närodling av tomater och andra frukter för den lokala marknaden. I Arabemiraten är de naturliga förutsättningarna för jordbruk minst sagt krävande.

Å andra sidan är efterfrågan stor på regionala produkter ur ekologiskt hållbar produktion, skrivet BayWa i ett pressmeddelande. Den kompletta skörden var slutsåld redan i god tid före den första planteringen var slutförd.

Tyskarna har uppfört växthusanläggningen på rekordtid med bistånd av lokala och internationella partner. Ett av koncernens delområden är specialprodukter för lukrativa marknader med långfristiga avsättningsmöjligheter.

Nu är det dags att skörda de första frukterna av samarbetet. Arabemiraten är en mycket attraktiv marknad, säger Christane Bell som leder BayWa Global Produce. Arabemiraten måste importera 80 procent av sina matprodukter.

Kunderna föredrar därför inhemska produkter där det bara är möjligt. Det gäller särskilt frukt och grönsaker. Samtidigt lägger konsumenterna ett mycket stort värde på goda livsmedel av hög kvalitet.

De moderna växthusen i Al Ain gör det möjligt att producera tomater och andra livsmedel året runt, oberoende av de yttre omständigheterna. I växthusen tiofaldigas skörden i jämförelse med frilandsodling medan insatsen av resurser kan sänkas med 70 procent.

En marknad i snabb tillväxt

Fram till slutet av oktober beräknas skörden från växthusen stiga till 15 ton per vecka. Verksamheten följer europeiska standarder. Den specialutbildade personalen väljer de mogna frukterna för hand så att bara de bästa tomaterna kommer ut i handeln.

De skördade frukterna sorteras enligt storlek och packas automatiskt. Förpackningarna uppges fylla de högsta kraven på varaktighet för marknadsföring i Arabemiraten. Förpackningens plastfilm kan enligt BayWa öppnas och stängas upp till 22 gånger.

Enligt BayWa är Förenade Arabemiraten är mycket lönsam marknad med stor tillväxtpotential för specialprodukter som frukt och grönsaker. I regionen finns goda möjligheter att diversifiera verksamheten inom den agrara sektorn.

Förenade Arabemiraten hör i dag till världens världens rikaste länder. Drygt 630.000 personer är bosatta i oasen Al Ain, som betecknas som den arabiska golfens trädgårdsstad.