Hakan Nystrand
Vi för en märklig diskussion i Finland om IPCC:s färska kilmatrapport, anser forstrådet Håkan Nystrand. Rapporten är tydligt positiv när det gäller skogen och de förnybara naturresurserna.
Skogsbruk Globalt

IPCC:s rapport positiv om skogen enligt Håkan Nystrand

Den nyss avgångne ordföranden för skogsexperternas förbund, METO, forstrådet Håkan Nystrand, förundrar sig över diskussionen i Finland om skogarnas och skogsbrukets roll i den mellanstatliga klimatpanelens (IPCC) specialrapport som publicerades den 8 oktober.

– Det är en delvis märklig diskussion, anser han. Då det gäller skogarna och de förnybara naturresurserna är IPCC:s rapport mycket positiv och den klara texten kräver nog inga kompletterande tolkningar. Rapporten lyfter på flera punkter upp skogarnas och träets roll som kolsänka, förnybar ersättare av fossila bränslen och som en viktig faktor i regionernas välmående.

Håkan Nystrand hänvisar till att allena i rapportens sammandrag till beslutsfattarna nämns skogarna, skogarnas förnyelse, nya skogsområden och skogsvård på cirka 20 ställen som viktiga möjligheter.

En ansvarsfull och positiv utmaning

– Finlands skogsexperter har i och med IPCC klimatpanelens rapport fått en ansvarsfull och positiv utmaning, som vi skall greppa. Vi har det praktiska kunnandet för att tackla klimatförändringen, sköta mångfaldiga skogar, förädla trä och fiber samt ersätta fossila ämnen. Allt för mänskornas och regionernas bästa, konstaterar forstråd Håkan Nystrand.

IPCC konstaterar i sin rapport, att skogsarealerna inte får minska, utan med tanke på regionernas och mänskornas välstånd och hälsa, bör skogarnas livskraft och arealer tryggas med en klok markpolitik i balans med matproduktionen.

– Enligt rapporten är de nordliga boreala skogarna speciellt känsliga för ett varmare klimat. Vi behöver välskötta skogar med mångfald och livskraft i framtiden. I Finland har vi högt kunnande då det gäller att sköta om livskraftiga skogar, både på de inhemska och det globala planet. Vi har expertis för att tackla klimatförändringen på ett hållbart sätt.

Forstråd, skogsbruksingenjör Håkan Nystrand hann leda skogsexperternas intressebevakning under 19 år och har också fungerat under 8 år som skogsexperternas ordförande i Europa.

Läs också:

Stefan Borgman är ordförande för skogsexperternas fackförbund