Jordbruk EU Globalt Marknad

EU nobbar USA-krav
på tillträde för livsmedel

EU kommer inte att förhandla med USA om mer import av amerikanska jordbruksprodukter. Det svaret gav handelskommissionär Cecilia Malmström under ett besök i Washington senaste vecka.

Malmström diskuterade det ansträngda läget i de transatlantiska handelsförbindelserna med president Donald Trumps handelsrepresentant Robert Lighthizer. USA har krävt att jordbrukssektorn ska tas med i förhandlingarna om handeln.

Trump fortsätter att pressa EU med hot om strafftullar på europeiska bilar. Dessutom lägger han på ett extra kol och kräver bättre tillträde för amerikanska jordbruksprodukter på EU-marknaden.

Malmström gav klara besked då hon träffade Lighthizer. EU går inte med på några förhandlingar om jordbruksprodukter, varken nu eller senare. USA har för sin del hotat att bryta förhandlingarna om inga framsteg sker.

Kommissionen kontrar med en lång lista på strafftullar på industri- och jordbruksprodukter från USA om Trump gör verklighet av sina planer. Listan ligger redan i byrålådan i Bryssel och kan genast aktiveras vid behov, inskärpte Malmström.

Under mötet diskuterade Malmström och Lighthizer dessutom förenklade regler och anpassningar av gemensamma standarder inom handeln med industriprodukter. Därmed kunde tullarna för industriprodukter sänkas.

De första resultaten kan möjligen synas redan i början av nästa år, sade Malmström. Hon trodde inte att USA kommer att införa några biltullar så länge de nuvarande förhandlingarna pågår.