Jordbruk EU Marknad

EU:s agrarproduktion
ökade med sex procent ifjol

Värdet av EU:s jordbruksproduktion ökade under 2017 med i medeltal 6,2 procent, meddelar EU:s statistikbyrå Eurostat. Frankrike förblir det viktigaste jordbrukslandet, men den största ökningen noteras för Estland. Finland stampade på stället.

Under fjolåret producerade EU-jordbruket produkter till ett sammanlagt värde av 432,6 miljarder euro. Jämfört med 2016 var ökningen 6,2 procent. Produktionsvärdet ökade snabbast inom mjölk-, ägg- och grissektorn.

Mest producerade Frankrike, som stod för 17 procent av EU-produktionen med ett värde av 72,6 miljarder euro. Därefter följde Tyskland med 13 procent (56,2 miljarder euro) och Italien, Spanien, Storbritannien, Nederländerna, Polen och Rumänien.

Värdet av jordbruksproduktionen ökade snabbast i Estland (18,2 procent) före Irland (13,6), Rumänien (13,2), Storbritannien (12,6) och Polen (11,1 procent). På minus gick produktionen i Slovenien (-4,7 procent) och Malta (-3,1 procent).

Produktionens värde förblev oförändrat i Kroatien och Slovakien. Finland placerade sig förhållandevis lågt med en blygsam tillväxt på 0,2 procent. Som en jämförelse kan noteras att produktionsvärdet steg med 9,9 procent i Sverige.

Produktionsökningen inom EU-jordbruket som helhet fördelar sig ojämnt mellan de olika sektorerna. Värdet av animalieproduktionen steg med 10,3 procent, vilket nästan uteslutande beror på stigande marknadspriser.

Mest steg produktionsvärdet inom mjölksektorn (20,2 procent), ägg (17,9) och grissektorn (11,6 procent). Värdet av växtodlingen steg med bara 3,6 procent, varav 1,7 procent beror på en högre produktionsmängd och 1,9 procent på stigande priser.

Under 2017 steg produktionskostnaderna inom EU-jordbruket med 1,8 procent. Den största posten var stigande priser på energi och smörjoljor (5,9 procent), vilket delvis kompenserades av lägre priser för gödsel och jordförbättringsmedel (-4,9 procent).