Img 1569
Temat för årets Må Bra-dag var ”Hoppet som kraft!”. Leif Westerlund, Febe Westerlund, Lars Losvik, Susann Rabb, Pia Franzén och Märta Strömberg-Nygård.
Jordbruk

Självledarskap, attityd och
förändring uppmärksammades
på Må Bra-dagen i Vasa

Med hoppets kraft som tema lockade Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, LPA, uppemot hundra österbottniska lantbruksproducenter till Må Bra-dagen i Vasa senaste torsdag. Deltagarna bjöds på inspirerande föreläsningar, levande musik och en handfull dialektala sketcher med hög igenkänningsfaktor samt ett delikat julbord.

Den årligen arrangerade Må Bra-dagen inleddes med aktualiteter från LPA:s kontor och fältarbete, med hälsningar framförda av expert Märta Strömberg-Nygård, projektassistent Pia Franzén och projektarbetare Susann Rabb.

Strömberg-Nygård slog ett slag för företagshälsovårdens tjänster som tidvis fått kritik för att ha blivit sämre.

– Det är en vanlig kommentar och jag vill gärna ta upp vad som hör till företagshälsovården så att ni vet vad ni ska kräva för tjänster, kommenterar hon.

Utöver rätten till hälsogranskning vartannat år – bra att göra i förebyggande syfte – har den som är ansluten till LPA även rätt till olika former av rehabilitering.

Djurbönder kan få vikariehjälp för hälsofrämjande verksamhet, som exempelvis att delta i Må Bra-dagen, och som ansluten till LPA har en företagare rätt till 908 euro per år att använda för gårdsbesök där arbetsförhållandena utreds i syfte att förbättra arbetsmiljön.

– Det borde ske automatiskt att företagshälsovården erbjuder de tjänster ni har rätt till, men tyvärr fungerar det inte så överallt, säger Strömberg-Nygård. 

– Ta kontakt med er företagshälsovård, så att ni får det ni har rätt till!, manar hon.

Photo 8 12 2022 15 19 13
Månskensbonden Markus Bergfors stod för det musikaliska inslaget.

Omkring 30 procent anslutna till LPA

Ovetskapen om hur sjukvården kommer att fungera framöver efter att vi har gått med i välfärdsområdena och det faktum att pensionsåldern har stigit och eventuellt ytterligare stiger, ser Märta Strömberg-Nygård som adderande motiv för att ansluta sig till LPA.

Omkring 30 procent av landets landsbygdsföretagare är anslutna till LPA, i Österbotten är siffran cirka 20 procent.

Projektet ”Ta hand om bonden” som pågått sedan 2017 har visat sig vara både välbehövligt och välanvänt och behovet verkar växa. Pia Franzén intygar att finansieringen för projektet är tryggad till och med år 2024.

Susann Rabb fungerar både som bollplank och kartläsare när hon kommer ut till sina Ta hand om bonden-kunder på gårdarna, där inget fall är det andra likt.

– Tillsammans funderar vi över vilka trådar vi ska dra i, vilka utmaningarna är och vilka tankar och viljor som lantbruksföretagaren själv har, berättar hon. 

Ofta handlar det om frågor som inte har blivit diskuterade på väldigt lång tid.

– Via köptjänsteförbindelsen kan man ta hjälp av psykolog eller arbetshandledare som stöd för sitt välmående, säger Rabb och påminner ännu en gång om att det är bättre att ta kontakt i förebyggande syfte och att inte låta det gå alltför långt innan man tar tag i en svår situation för att försöka få en förändring till stånd.

Photo 8 12 2022 11 13 17 1
Lars Losvik pratade om gott ledarskap och om vikten av att fokusera på sådant vi kan påverka i stället för att grubbla över allt som kan gå fel.

Gott ledarskap ger hopp!

Dagens föreläsare, ledarskapsexpert Lars Losvik samt par- och familjeterapeuterna Leif och Febe Westerlund som även arbetar med arbetshandledning och organisationsutveckling, är några av dem vars tjänster lantbruksföretagare kan använda sig av tack vare köptjänsteförbindelserna.

– Oberoende av om man är ensam eller tjugo stycken som jobbar på en lantgård, så mår man bättre om man har ett bra ledarskap i sitt jordbruk, säger Lars Losvik.

– För att må bra gäller det att fokusera på saker vi kan påverka och inte ödsla energi på sådant vi inte har makt över, menar han.

Fel hittar man alltid när man söker dem, det gäller dock att inse att det vi fokuserar på växer och att en ledare styr mer än man kan tro.

– Det behövs kraft för att vända en nedåtgående spiral så att den börjar gå uppåt, säger Losvik. Ge positiv feedback! Men för att vara en bra ledare måste man först se till att man själv mår bra och det är ens eget ansvar.

Losvik lyfter också fram hur vi behöver mål, visioner och drömmar som motiverar oss, som ger oss något att se fram emot.

– Det här är saker som inte kostar något, men som vi måste skapa själva, säger han. Fundera över vilka tankar som för dig framåt! Vilka tankar begränsar dig? Hur går din inre dialog?

Och för att summera det hela:

– Tro på dig själv och förvänta dig det bästa! Fyll inte hjärnan med saker ni tror ska skita sig! Vi måste tro på framtiden annars går det bara neråt!

Photo 8 12 2022 14 45 30 1
Dynamiken hemma och på jobbet är par- och familjeterapeuterna Leif och Febe Westerlunds specialitet. På Må Bra-dagen höll de ett anförande under rubriken ”Hoppet ger oss styrka – vågar vi hoppa?”.

Hoppets styrka och förändring

Leif och Febe Westerlund, familjerådgivare och psykoterapeuter på specialnivå, pratade om och filosoferade kring förändringar i livet samt om hoppets betydelse ur olika perspektiv.

– Om vi har en vision över vart vi vill nå, så går den förr eller senare i uppfyllelse, säger Leif Westerlund. Men även motsatsen är sann, har vi ingen vision händer inget.

Paret lyfte fram vikten av att samtala och diskutera tillsammans, av att byta tankar och dela erfarenheter eftersom vi lättare får grepp om saker och ting när vi sätter ord på dem.

– Att mötas för att dela erfarenheter är viktigt, klokhet uppstår i mötet, menar Leif Westerlund. Att dela sina bekymmer ger ofta en djupare insikt och ett mod att gå vidare.

Ord är viktiga och de ord vi använder beskriver inte enbart våra upplevelser och våra erfarenheter. Med orden skapar vi den verklighet vi lever i.

Leif Westerlund menar att det kan vara ödesdigert att låsa sig fast vid en tanke om sin självbild, om hurudan man är, eftersom det lätt leder till att vi inte kommer vidare och ingen utveckling sker.

– Men det går väldigt mycket att ändra på, säger han. Ofta finns det en önskan om att förändra sin partner, men vi kan inte förändra varandra. I bästa fall kan vi förändra oss själva och lite komma underfund med vem vi är.

Avslutningsvis bjöds de österbottniska lantbruksföretagarna på underhållning av Månskensbonden Markus Bergfors som bland annat sjöng ”Döpt i Kyro älv” och ”Glesbygdsrock’n’roll”.

Solskensbönderna Roland Engström och Ulf Johansson, aktiva inom Oravais teater och Byarevyn, framförde en handfull sketcher på vörådialekt.

Engström och Johansson lyckades pricka rätt med sitt uppträdande och igenkänningsfaktor var hög hos deltagarna som fick avsluta sin Må Bra-dag med ett riktigt gott och livsförlängande skratt.

Photo 8 12 2022 15 44 58
Solskensbönderna Roland Engström och Ulf Johansson, här i form av ett par enfaldiga lokalpolitiker, rev ner många skrattsalvor med sina sketcher.

Stödpersonerna lyssnar!

Känner du att du behöver tala med någon om vardagens bekymmer eller om en svår livssituation?
Inom ramen för Landsbygdens stödpersonnätverk finns flera utbildade svenskspråkiga stödpersoner som erbjuder samtalshjälp för lantbrukare, skogsägare och alla invånare på landsbygden.
Gå inte ensam och grubbla utan lyft luren till en stödperson som du kan prata med så att ni tillsammans kan söka en utväg ur svåra situationer.
Mera information på http://stodperson.fi.
Svenskspråkiga stödpersoner:
Mats Ingves, Österbotten, tel. 0400-788890
Henrik Lindström, Nyland, tel. 0400-310220
Marianne Nygård, Nyland, tel. 045-1311021
Sture Nygård, Nyland, 050-5242691
Marjo Rantala, Birkaland, 040-5911409