Matias Verhola
– Det känns bra att få uppskattning för sitt arbete, säger Matias Verhola, som numera drar det tyngre lasset i familjeföretaget. FOTO: Agneta Sjöblom
Skogsbruk

Skogspris gick till Pojoföretagare

Firma Mauri Verhola har utsetts till Årets skogsentreprenör i Svenskfinland 2022 av Föreningen för Skogskultur r.f. Snygga avverkningar och nöjda kunder är något av ett varumärke för Mauri och Matias Verhola, far och son.

Bland motiven till valet nämns bland annat att firma Mauri Verhola är en garanti för ett bra resultat och att duon far varsamt fram i skogen.

– Det känns bra att få uppskattning för sitt arbete, säger Matias Verhola, som numera drar det tyngre lasset i företaget.

Han betonar att arbetet är ett samspel mellan skogsägaren, entreprenören och virkesköparen. Själv uppskattar han friheten att få planera sitt arbete och att genast se resultatet av det.

Far och son har också en en lång erfarenhet att falla tillbaka på, vilket gör att de jobbar självständigt. Företaget, med hemvist i Pojo i Raseborg, har anor som går 40 år tillbaka i tiden, då Mauri Verhjola skaffade sin första skogsmaskin.

Idag har duon en så kallad kedja, det vill säga en skördare som fäller kvistar och kapar träden och en skotare med vilken man kör ut virket från skogen.

Bakom spakarna i skördaren sitter Matias, 34, som redan jobbat 14 år på heltid tillsammans med sin far som kör skotaren.

Uppdragen finns mestadels på axeln Raseborg–Sjundeå. Arbetet handlar numera huvudsakligen om att avverka energived.

– Efterfrågan på energived är stor, och för tillfället har vi mera jobb än vi egentligen hinner med, säger Matias Verhola.

Årets skogsentreprenör utses av Föreningen för Skogskultur r.f. och det är nu sjätte gången utmärkelsen delas ut.

– Tanken är att ge skogens tysta hjältar den uppskattning de förtjänar. Det ställs höga krav på dem som jobbar i skogen. De ska åstadkomma ett bra och snyggt arbete, kunna hantera kunder och ha kunskaper i skogs- och naturvård, säger Björn Stenmark, ordförande för föreningen.

Föreningen för Skogskultur r.f. verkar för att främja det finlandssvenska skogsbruket.Tyngdpunkten ligger på att sprida information till barn, unga, skogsägare och skogsfackmän. Till föreningens viktigaste uppgifter hör att ge ut tidningen Skogsbruket och att bevilja stöd och stipendier för studerande och skogsfackmän.