De riksomfattande tävlingsutställningarna är ett utmärkt sätt att höja profilen på våra inhemska ostar. Även om ostarnas antal minskat från utställningen 2016, från 125 till 100 i år, så är årets resultat ändå mycket bra.
Valios ekologiska gräddost ”Luomukermajuusto” och Valios färskost ”Viola Vanilja” valdes till Finlands bästa ostar.
Som framgår av tabellen här intill har Ålands Centralandelslag vunnit i två serier. I emmentalostserien vann Ålands Bomarsund 45+, som med sina högsta poäng 93,75 premierades.
Ålandsmejeriets laboratorieansvariga Marjut Holm-Wirtanen mottog diplom och blommor. Framgången kan även tillskrivas ostmästarna Vidar Haglund och Richard Lindblom.
En annan ost som hade höga poäng var Ålandsmejeriets Gouda 45+, med 93,25 poäng. Ålands Special 50+, som tidigare vunnit flera gånger, klarade sig inte nu lika bra, med 82,50 poäng.
Juustoporttis Viinitarhurin juusto hade även högsta poäng, 97,75 i kittostserien.
Minskningen av antalet ysterier har inte påverkat resultaten, genom att de återstående ysterierna har större möjligheter till produktutveckling och kvalitetsförbättring.
Det finns också några småmejerier, som tillverkar prisbelönta ostar, t.ex. Herkkujuustolas Juhla Vilho, som prisades för ypperlig kvalitet vid Ostsällskapets 60-årsjubileum på Börshuset i Helsingfors.
Under och efter jubileet har många gratulerat ostmästaren Peter Dörig, som byggt upp ett modernt litet ostmejeri i Sastmala.