Arkiv

SLC - Post Jul
Post-jul

Ledarsticket: Blir det högre elpriset bestående?

Sannolikt är den här prisuppgången på el någonting av en början på en mer bestående prisökning på el, konstaterar Staffan Pehrman.

Anmälan om djurantal för 2021 kan nu göras

Djurgårdarna kan nu anmäla antalet svin, fjäderfän, hästar och ponnyer som de hade i sin besittning år 2021 i e-tjänsten Vipu. Anmälningstiden utgår i år litet tidigare än vanligt, på onsdag 2.2.2022, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Fundering2
De tror att stigande kostnader på sikt kan gynna jordbrukarna

Rekordhöga kostnader har fått många jordbrukare att ta sig en funderare inför kommande odlingssäsong. Några av dem är Johnny Granqvist och Tobias Dahlblom. Men de ser också att situationen på sikt kan gynna jordbrukarna i form av stigande producentpriser.

KIILA-rehabiliteringskurs på svenska för lantbruksföretagare 2022-23

Ansökningstiden för LPA:s svenskspråkiga KIILA-rehabiliteringskurs har börjat. Rehabiliteringskursen innehåller en öppenvårdsdag och tre grupperioder vid Härmä Rehab & Spa samt två-fyra individuella kontakter och kursen pågår 2022-2023. Syftet med KIILA-rehabiliteringen, som pågår 1-1,5 år, är att förbättra arbetsförmågan så att man ska kunna stanna kvar i arbetslivet.

SLC - John Deere Tractor
Serietraktor från John Deere bearbetar åkern utan förare

Förarlösa jordbruksmaskiner kan snart bli vanliga ute på fälten, åtminstone om man får tro de stora tillverkarna av jordbruksmaskiner. John Deere förevisade nyligen en autonom jordbrukstraktor som redan i höst lanseras som seriemodell på USA-marknaden.

SLC - D879F779B9E0D25A845658D72Cec7C06 9Bd98326 1280
Fransk minister efterlyser starkare matsuveränitet i EU

Våren 2022 sköter Frankrike det roterande ordförandeskapet i EU. I egenskap av matland kommer det franska ordförandeskapet att lägga stor vikt vid matpolitiken och inhemsk produktion av livsmedel, försäkrar landets jordbruksminister Julien Denormandie.

SLC - Djurbidrag
De södra producentförbunden vill se en timeout ifråga om djurbidragen

De södra förbundens köttutskott sammanträdde på onsdagen. Köttutskottet vill se en timeout ifråga om de förändringar i EU:s djurbidrag som EU-kommissionen kräver.

Italien bekräftade första ASF-fallet

Afrikansk svinpest har för första gången bekräftats hos ett dött vildsvin i norra Italien. Enligt italienska medier har djuret påträffats i den lilla staden Ovada, som ligger 30 kilometer nordväst om Genua och 85 km sydost från Turin.

Ändringarna i lagen om bekämpning av skogsskador

Ändringarna i lagen om bekämpning av skogsskador och två förordningar som hänför sig till skogsskador trädde i kraft vid ingången av 2022, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. Genom statsrådets nya förordning överfördes en del av region B (mellersta delen av Finland) till region A (södra delen av Finland).

SLC - 20190703 Pht56111 Original
EU-parlamentets talman har avlidit

EU-parlamentets talman David Sassoli avled natten till tisdagen efter en tids sjukdom i en klinik i Italien. Enligt en EU-talesman led Sassoli av komplikationer i immunsystemet. Han blev 65 år gammal.

Publiceringen av förteckningen över foderföretagare har ändrats

Publiceringen av listan över foderföretagare (andra än primärproducenter) har ändrats. En uppdaterad lista kommer att publiceras i Livsmedelsverkets Öppen information-portal under rubriken ”Rehu- ja lannoitealan toimijat”.