Arkiv

Ledarsticket: Nya systemet för EU:s djurbidrag en midvinterfadäs som drabbar husdjursbönderna

Fadäsen med det nya systemet för EU:s djurbidrag är igen ett exempel på hur det kan gå när EU påtvingar medlemsländer nya system utan att de är förankrade i de nationella lagstiftningarna, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Dsc06340
Ålands tuffare klimatmål kan ge bönder chans tjäna pengar

Ålands utsläpp av växthusgaser ska minska med 80 procent redan fram till 2030 och senast 2035 ska Åland vara helt klimatneutralt. Den tuffa och målsättningen har slagits fast av landskapsregeringens utvecklings- och hållbarhetsrådet. Enligt Ålands Producentförbunds ordförande Birgitta Eriksson-Paulson öppnar detta nya möjligheter för jord- och skogsbrukare.

SLC - Ptt Lpx 00114044
PTT: Högre produktionskostnader belastar jordbrukets lönsamhet

Jordbrukets företagarinkomst kommer att bli lägre än förutspått för 2021, det här enligt Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT:s senaste lägesöversikt från början av veckan. Samtidigt konstaterar man också att det finns ett tryck på att höja matpriserna i hela livsmedelskedjan.

SLC - El Skullbacka
Skyhöga elpriser har kraftigt påverkat belyst växthusodling

De höga elpriserna har kraftigt påverkat den belysta växthusodlingen. Produktionskostnaderna har skjutit i höjden och många har tvingats ändra strategierna för belysningen. Produktionsvolymen har minskat med 10-20 procent, säger Stefan Skullbacka, vd för Närpes Grönsaker.

”CAP ska bli en allians mellan bönder och miljö”

Det gröna tyska miljöpartiet efterlyser omfattande reformer inom den gemensamma europeiska jordbrukspolitiken. Jordbruksminister Cem Özdemir och miljöminister Steffi Lemke vill skapa en strategisk allians mellan jordbruk och miljö.

SLC - El6
Skörden påverkas när odlarna drar ner på belysningen

Mindre belysningstimmar. Det har varit en metod som växthusodlarna i Närpes tillämpat för att få ner elkostnaderna den senaste månaden. Men så här kan vi inte fortsätta, säger växthusproducenten Stefan Gulin.

Glassproduktionen i Sibbo läggs ner

Unilever planerar att lägga ner glassproduktionen vid fabriken i Massby i Sibbo. Företaget inleder nu samarbetsförhandlingar med de 64 anställda.

SLC - 220118 Lemke Agrarkongress 1407847
Frankrike säger nej till glyfosatförbud i EU

Den franska regeringen avvisar alla planer på inskränkningar för användningen av glyfosat inom EU-jordbruket, åtminstone tills ett tillräckligt effektivt alternativ finns på marknaden. Tysklands nya regering intar en komplett motsatt åsikt.

Ansökan om djurbidrag fördröjs ytterligare

Både ministeriets och livsmedelsverkets utgångspunkt är att ansökningstiden måste vara cirka tre veckor, så också ansökningsdatumet 2.2 skjuts med nödtvång fram, sannolikt med minst en månad, kommenterar SLC:s ordförande Mats Nylund.

EU-ministrar dryftade kollagring

EU-kommissionen har börjat utreda strategier för kollagring som ny inkomstkälla för jordbrukare. Frågan intresserar medlemsländerna eftersom kollagringen kan gynna både odlarna och klimatet.

SLC - 20220118 Pht21205
Roberta Metsola blir ny EU-talman

EU-parlamentet har valt den maltesiska kristdemokraten Roberta Metsola till ny talman efter David Sassoli, som nyligen har avlidit.

EU-utskott varnar för stora vargpopulationer

Antalet vargar börjar överskrida smärtgränsen i många europeiska regioner. Det anser EU-parlamentets jordbruksutskott, som kräver förändringar i EU:s habitatdirektiv. Betande får utsätts för onödiga faror, menar utskottet.