Arkiv

Info om förändringar i EU:s djurbidrag

SLC Åbolands och Nylands medlemmar uppmanas att uppmärksamma MTK Varsinais-Suomis stödinfon för husdjursproducenter där man alldeles särskilt behandlar de förändringar i EU:s djurbidrag som är förestående redan för 2022.

Ekomässan Biofach flyttas till sommaren

Den stora tyska specialmässan för ekologiska livsmedel Biofach kommer inte som planerat att genomföras i februari i tyska Nürnberg. På grund av det osäkra pandemiläget flyttas mässan fram till slutet av juli.

SLC - 2014 01 Pressefoto Laufendes Wildschwein Rolfes Djv
Nya fall av svinpest på italienska fastlandet

I början av januari upptäcktes det första fallet av afrikansk svinpest hos ett vildsvin på det italienska fastlandet. Denna vecka rapporterades redan åtta fall i de norditalienska provinserna Piemonte i nordväst och den angränsande kustregionen Ligurien.

En del oavslutade projekt i Otso Metsäpalveluts konkursbo såldes

Otso Metsäpalvelut Oy:s konkursbo har den 13 januari sålt en del projekt som beviljats statligt kemera-stöd för planering och verkställande, meddelar Finlands skogscentral. Temepa Infra har meddelat att bolaget kommer att kontakta ombuden för alla projekten för att komma överens om hur man ska gå vidare.

Video om cybersäkerhet segrade i tävlingen Smarta gårdsvideon

Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA ordnade tävlingen Smarta gårdsvideon för yrkeshögskolestuderande inom området naturbruk och tävlingen har nu avgjorts. Tävlingen vanns av en insiktsbaserad video som beskriver riskerna i arbetssäkerheten på en lantgård i det förflutna, i nutid och i framtiden.

ProAgria ger ut ny guide för avtalsbaserad betesgång

ProAgria ger nu ut en guide för avtalsbaserad betesgång och förverkligande av naturbeten.

Frankrike vill vaccinera tamfågel mot influensa

Den franska regeringen kräver hårdare tag mot fågelinfluensan i Europa. I dag begränsas utbredningen av smitta i första hand genom att avliva hönor och andra tamfåglar. Den franska regeringen vill därför testa två vaccin mot fågelinfluensa.

Nästan 180 bybutiker fick stöd

Livsmedelsverket har beviljat stöd till 174 bybutiker och fyra butiksbilar, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Bok4
Äldre Essebor berättade historier som sammanställdes till en bok

I slutet av november utgavs boken ”Minnesvärt. Viitt å breitt från Esse”. Den är inte en historik utan en bok som består av berättelser av ett tjugotal personer från bygden och rör livet på landsbygden under början och mitten av 1900-talet.

SLC - Kemera3
Mindre Kemeramedel användes i fjol – ungskogsvården släpar efter

Ungskogsvården släpar efter i Finland. Åtminstone om man beaktar utbetalningar av Kemerastöden, som minskade i fjol. Skogsvårdsinstruktören Tom Lundqvist betonar vikten av att röjning och andra åtgärder utförs i tid.

SLC - Ba9D33259A0D62B71366643C5Bd38163F0746Fa2
Danmarks största slakteri satsar på växtbaserad mat

Danish Crown är Danmarks ledande slakterikoncern. Under fjolåret slaktade koncernen 18,9 miljoner grisar och suggor i Danmark, Tyskland, Polen och Sverige. Men nu ska Danish Crown bli grönare.

Ledaren: Konsumtionen måste minska om klimatutsläppen ska göra det

Finländarna har köpt så mycket varor från utlandet att de utsläpp som uppstår så gott som fördubblar de finländska klimatutsläppen jämfört med hur mycket som uppstår på grund av konsumtion och produktion innanför Finlands gränser, noterar Staffan Pehrman.