Ina Mickos 1
Ina Mickos från Lappträsk är högskolepraktikant vid SLC fram till slutet av augusti. Hon studerar rättsvetenskap vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.
SLC

Ina Mickos praktiserar vid SLC

Ina Mickos är högskolepraktikant vid SLC den här sommaren.

20-åringen från Lappträsk i Nyland studerar rättsvetenskap vid Svenska social- och kommunalhögskolan i Helsingfors. För tillfället, på grund av coronapandemin, är det inte så enkelt att få tag på praktikantplatser och därför började hon kolla bland ställen som vanligtvis själva inte brukar söka praktikanter.

– Jag är hemma från en jordbrukarfamilj och därigenom har jag en naturlig kontaktyta till de här frågorna, säger hon.

På SLC jobbar Mickos tillsammans med de sakkunniga och får insyn i beredningen av lagförslag och ärenden som berör SLC. Hon har också jobbat en del med kommunikationen på SLC.

– Visst är det intressant med beredning av lagförslag och politiska processer. Jag har rättsvetenskap som huvudämne och statskunskap med förvaltning som biämne, är föreningsmänniska och dessutom ett intresse för politik så det här känns rätt för mig just nu, säger hon.

Ett brett politiskt intresse

Mickos är kretsordförande för Svensk Ungdom i Nyland, men är inte uppställd i det stundande kommunalvalet. Däremot har hon jobbat mycket med andras kampanjer.

– Jag deltar aktivt i kampanjarbetet och har till exempel spenderat en del kvällar med att dela ut flygblad i centrum av Helsingfors.

Som studerande har hon under det senaste året också aktiverat sig i högskolepolitiken, på sätt och vis ett nytt delområde för henne. Ina Mickos har inte ett självklart drömyrke eller framtidsplaner som skulle vara huggna i sten.

– Jag försöker ha ett öppet sinne och ser vad framtiden för med sig. Nu vill jag slutföra min kandidatexamen och efter det gärna praktisera med något politiskt i Bryssel, då jag specialiserar mig på EU-rätt. Var magisterstudierna inleds står mellan flera universitet, säger hon.