Jordbruk

Företagarinkomsten
minskar med en femtedel

Naturresursinstitutet Luke förutspår att årets dåliga skörd, dyrare produktionsinsatser samt husdjursproduktionens låga producentpriser tär på lönsamheten för jordbruket och trädgårdsproduktionen i år.

Företagarinkomsten för de aktuella företagen var i medeltal 16.200 euro. Lönsamhetskoefficienten var 0,38, företagarinkomsten täcker alltså 38 procent av företagarfamiljens lönekrav för det egna arbetet samt målsättning för ränta på det egna kapitalet.

Jordbruksföretagarens timlön blir på det här sättet 6,20 euro och räntan på det egna kapitalet 1,4 procent. I medeltal blir avkastningsprocenten på det totala kapitalet -1,7 procent, företagen ger alltså inte avkastning på det kapital som investerats i dem.

Svaga skörd försämrar växtodlingens lönsamhet

Enligt Naturresursinstitutets senaste skördeuppskattning blir spannmålsskörden 17 procent mindre än år 2020.

– Skördeutfallet återspeglas i spannmålsgårdarnas lönsamhet som sjunker nästan till nollnivå. Det slutgiltiga resultatet beror dock på utvecklingen av producentpriserna på spannmål. De övriga växtodlingsgårdarnas lönsamhet blir nästan oförändrad, konstaterar Jukka Tauriainen, forskare vid Naturresursinstitutet.

Enligt prognosen kommer lönsamhetskoefficienten för mjölkgårdarna att sjunka från 0,61 till 0,52. Särskilt prisstegringen för produktionsinsatser försvagar resultatet.

Höstens högre priser på spannmål kommer att synas i husdjursgårdarnas resultat i höst, men också följande år. På de övriga nötkreatursgårdarna är kostnadernas inverkan på lönsamheten måttfullare än på mjölkgårdarna.

Lönsamhetskoefficienten för svingårdarna sjunker till 0,60, och för fjäderfäuppfödningen, den lönsammaste produktinriktningen, till 1,21. Lönsamhetsprognosen för fjäderfäuppfödningen är osäkrare än prognosen för de övriga produktionsinriktningarna på grund av att urvalet är så litet.

Dessutom är fjäderfägårdarnas företagarinkomst liten i förhållande till de stora produktionsvolymerna. Detta försämrar prognosens tillförlitlighet, eftersom små ändringar i priserna på produkter eller produktionsinsatser återspeglas mångdubbelt i företagarinkomsten och lönsamheten.