Tank1
Ulla Paavola visar förödelsen efter att vattentanken i växthuset gick sönder. Över hundra kubikmeter vatten forsade ut och skapade en regelrätt tsunami med stora skador som följd. Det var bara tur att ingen dog och nu vill vi varna andra som har liknande vattentankar i sina anläggningar, säger hon.
Jordbruk

Vattentanken brast – nu vill hon
varna andra växthusodlare

I juli råkade växthusföretagaren Ulla Paavola ut för en stor olycka när vattentanken brast. På några sekunder rann över hundra kubikmeter vatten ut och ställde till med stor förödelse. Att ingen dog var ren tur – och nu vill hon varna andra.

– Så här ser det ut nu efter att vattentanken brast. Min man och son har med en vinsch spänt upp bärande stålkonstruktion som böjdes när vattnet forslade ut. Tyvärr finns det för få företag arbetar med växthuskonstruktioner i landet så vi var tvungna att lösa vissa saker själva. De sociala utrymmena måste rivas och det är fortfarande en enda röra här inne där tanken stod, säger Ulla Paavola som med sin familj driver växthusföretaget OY Österlund & Paavola Ab i Pörtom.

Det var den 11 juli som företagets ena vattentank plötsligt brast. Klockan var ungefär 16.30 när olyckan inträffade. Ulla – som beskriver scenerna direkt efter olyckan som att en tsunami hade dragit fram – ser det som ett under att ingen förolyckades.

– Min man var här och blandade gödsel bara en halv timme innan tanken brast. Hade det hänt en vardag när personalen varit här då hade någon säkerligen dött. Det var bara ren tur att ingen dog i olyckan, säger hon.

Finns många liknande vattentankar

Familjen hade först inte tänkt göra större väsen av olyckan. Men när de fick veta att en liknande vattentank i Närpes gett vika på samma sätt vill hon nu varna andra växthusföretagare.

– Det finns flera liknande vattentankar runtom i nejden och för oss handlar det om samhällsansvar att dela med oss av vår historia. Vi vill inte att någon ska behöva dö för att andra inte tar ansvar. Det vill inte vi ha på vårt samvete för om det sker en gång till händer det knappast på natten eller under en helg, säger Ulla upprört.

Det är ungefär här som historien utvecklar sig i en ännu tråkigare riktning. Enligt Ulla tog det närmare sex veckor innan återförsäljaren av vattentanken tog sig tid för att komma ut och bekanta sig med olyckan och förödelsen.

– Att återförsäljaren dessutom har låtit bli att berätta att det har hänt förr tar vi som en förolämpning. Det är för jävligt. Är inte våra liv mera värt än så här? frågar hon.

Försäkringsbolaget tänker inte ersätta

Och inte nog med det. Efter att olyckan inträffade meddelade försäkringsbolaget att det inte tänker ersätta skadorna som uppgår till hundratusentals euro.

Bara skördeförlusterna i tomatodlingen uppgår till cirka 200.000 euro. Vad den slutgiltiga summan blir vet ingen i dag. 

– Varför betalar vi som företagare tiotusentals euro i försäkringar om de inte gäller när olyckan är framme, fortsätter hon.

Men familjen nöjer sig inte med försäkringsbolaget besked utan har kontaktat juridisk hjälp och är beredd att driva ärendet till domstol. Enligt Ulla har försäkringsbolagets skadevärdering missat uppenbara brister i tankens konstruktion i sin kommunikation med tillverkaren.

– De uppgifter som tillverkaren uppgett åt försäkringsbolaget om kvaliteten på plåtarna i tanken motsvarar inte verkligheten. Det visar granskningen av olyckan som Inspecta (i dag Kiwa) gjorde. Inte heller Närpes stads byggnadsinspektion eller Vasa räddningsverk köper försäkringsbolagets värdering, menar Ulla.

Tank10
När vattnet från tanken forsade ut i blockväxthuset flyttades flera odlingsrader och annan utrustning. Bland annat gick bevattningsrören i några rader sönder med den följden att plantorna torkade som här. Skördeskadorna efter olyckan uppgår till cirka 200.000 euro.

Oroande situation

Att det nu kan finnas vattentankar som är konstruerade på ett liknande felaktigt sätt oroar nu myndigheterna i nejden, enligt Ulla.

– Byggnadsinspektionen har nu tagit tag i ärendet och funderar på hur man ska gå vidare för att undvika att det här sker igen. Inspecta undersöker hur tankarna ska kunna granskas i framtiden och Tukes har fått in anmälan om farlig produkt.

Vetskapen om att det kan finnas brister i konstruktionen av fler vattenankar i nejden oroar Ulla mycket. Inte minst efter att hon har sett kraften i vad som sker när över hundra kubikmeter vatten släpps ut på en gång.

– Värmerören på andra sidan väggen ute i växthuset pressades undan från första skeppet till andra. Gödselpallar som stod bredvid vattentanken pressades ut tiotals meter. Arbetstagarens pausrum ser ut som ett slagfält och är oanvändbart. Stålkonstruktioner vek sig och det visar bara på den kraft som stora vattenmassor har. Finns det människor i samma utrymme om det händer igen så blir det fråga om en dödsolycka, säger Ulla.

Det som värmer växthusföretagarna ifråga är att banken står bakom dem och hjälper vid behov.

– Vi håller på med en generationsväxling och vår son har byggt en ny anläggning i vintras. Banken meddelade samma vecka som olyckan inträffade att den står bakom oss och ger tilläggslån eller skjuter på amorteringar för sonens bygge. Det är vi tacksamma för, säger hon.

Tank13
Sedan olyckan används nu en provisorisk öppen container som vattentank för bevattningen av växthuset.