Jordbruk EU

EU tillåter igen djurprotein i foder

EU-kommissionen vill lätta på användningen av djurmjöl som foder för grisar, höns och andra tamfåglar. Dessutom ska insektsmjöl tillåtas som foder. En ändring av ifrågavarande förordning godkändes i slutet av augusti.

Enligt den förändrade förordningen får djurmjöl från fjäderfä användas i grisfoder, medan djurmjöl från grisar och insekter är tillåtet i foder för fjäderfä. Djurmjöl får däremot i inget fall utfodras till idisslare på grund av risken för BSE.

EU-kommissionen baserar sitt beslut på vetenskapliga utlåtanden från livsmedelsmyndigheten Efsa. EU-parlamentet och medlemsländernas ständiga kommitté för växter, djur, livsmedel och foder har tidigare godkänt förslaget.

Kommissionären för hälsa och livsmedelssäkerhet Stella Kyriakides betecknar beslutet som en milstolpe som ytterligare stärker djurfoderkedjan. Ändringen bidrar samtidigt till att stärka EU:s uthålliga livsmedelskedja.

Enligt kommissionen passar beslutet väl in i jord-till-bord-strategin, som fokuserar på ett uthålligt och konkurrenskraftigt europeiskt jordbruk. EU-länderna har betydligt strängare regler för animaliskt mjöl än andra länder ute i världen, tillägger Kyriakides.

Ändringen motiveras också av ekonomiska skäl. Upp till 40 procent av allt europeiskt djurmjöl har hittills exporterats till länder utanför EU för att bearbetas till djurfoder. Genom att lätta på restriktionerna kan en större del av mjölet användas inom EU.

Utfodring med djurmjöl förbjöds i EU i samband med BSE-skandalen. Utfodring med djurmjöl till idisslare har varit förbjudet i EU ända sedan 1994. År 2001 utvidgades förbudet till all nyttoboskap.

Djurmjölet anses ha varit den viktigaste spridningskällan för BSE, som populärt gick under namnet galna kosjukan. BSE drabbade i början Storbritannien mycket hårt, men sjukdomen nådde med en viss fördröjning också den europeiska kontinenten.

Det centrala nervsystem slogs ut hos angripna nötdjur med dödlig utgång. EU lyckades till sist utrota sjukdomen genom åtgärder där boskap slaktades och brändes. Efter många BSE-fria år kan djurmjöl igen tillåtas som foder med ovannämnda begränsningar.