Arkiv

Ministeriet bereder sig på att lindra gårdarnas svåra situation genom statsborgen för lån

Jord- och skogsbruksministeriet ökar bevillningsfullmakten för statsborgen för likviditetslån till gårdar. På detta sätt vill man förbereda sig på de ekonomiska svårigheter som coronaviruset orsakar gårdarna.

TOS-avgiften fastslagen för en treårsperiod

Nivån för TOS-avgiften, ersättning för nyttjanderätt till förädlaren av spannmålssorten, har slagits fast för 2020-2022.

SLC - Kampanj
#viodlardinmat – kampanj på sociala medier

SLC uppmuntrar medlemmar att i positiv anda på sociala medier dela bilder och berätta sin egen berättelse om att den finländska matproduktionen rullar på trots coronasituationens undantagstillstånd.

PTT: Finlands BNP krymper märkbart

Enligt Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT:s senaste rapport kommer Finlands bruttonationalprodukt att krympa med 3-6 procent under det här året.

SLC - Videokokous 250320
EU-ministrar diskuterade livsmedelsförsörjningen

EU:s jordbruks- och fiskeriministrar diskuterade i ett videomöte i onsdags coronavirusets (COVID-19) påverkan på livsmedelskedjan och speciellt på jordbruket och fiskerinäringen.

EU-revisorerna kräver klara besked om CAP

Kontinuitet och tydliga regler är nödvändiga ingredienser för EU:s jordbrukspolitik under övergångsperioden för 2021. Det inskärper EU:s revisionsrätt i ett utlåtande.

Frakttrafiken får stöd av staten

Försörjningsberedskapscentralen FBC tar i bruk ekonomiska stödåtgärder för att säkra frakten mellan Finland, Sverige, Baltikum och Centraleuropa. Rutterna är speciellt viktiga för försörjningsberedskapen.

ProAgria sätter 11.000 kilo EKM-mjölk som mål för alla producenter

Med finländskt djurmaterial och kunniga mjölkproducenter är 11.000 kg energikorrigerad mjölk (EKM) ett realistiskt mål, säger Sanna Nokka, ledande expert vid ProAgria Keskusten Liitto.

SLC - Lpx 141722
Panik på marknaderna utlöste stigande vetepriser

Vetepriset på de globala marknaderna steg till toppnoteringar den senaste veckan. På de europeiska terminsmarknaderna steg noteringen med 25 euro. Coronakrisen förorsakade panikköp som drev upp priset, fastän det egentligen finns gott om vete i de globala lagren.

MTK och SLC kartlägger primärproduktionens lägesbild

Just nu görs ett gediget arbete kring beredskapsfrågor inom primärproduktionen.

Snabba åtgärder krävs för att trygga tillgången till arbetskraft

På grund av coronakrisen är tillgången till arbetskraft hotad i synnerhet inom säsongarbete på landsbygden. Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Industrifacket och Landsbygdens Arbetsgivareförbund LAF vädjar till regeringen att fatta snabba beslut i frågan.

SLC - Nackros1
Coronaviruset påverkar både positivt och negativt

Coronaviruset har redan påverkat inhemska livsmedelsproducenter. Men efter en vecka av undantagsförhållande är det för tidigt att dra några slutsatser, säger Stefan Skullbacka, vd för Närpes Grönsaker. Ett företag som direkt kände av undantagsförhållandena var Näckrosgården i Österhankmo i Korsholm.