Jordbruk SLC

TOS-avgiften fastslagen
för en treårsperiod

Nivån för TOS-avgiften, ersättning för nyttjanderätt till förädlaren av spannmålssorten, har slagits fast för 2020-2022. TOS-avgiften har förhandlats fram av Utsädeshandlarnas förening, SLC och MTK.

För skördeåret 2020 är avgiften för spannmål och baljväxter 4,90 euro per hektar plus moms och för potatis 24,60 euro per hektar plus moms. För skördeåret 2021 är avgiften för spannmål och baljväxter 5,10 euro per hektar plus moms och 24,70 euro per hektar plus moms för potatis.

För skördeåret 2022 är avgiften för spannmål och baljväxter 5,30 euro per hektar plus moms och 24,80 euro per hektar plus moms för potatis.

Avgiften samlas in för certifierade sorter av havre, korn, råg, vete, rågvete, ärter, bondbönor och potatis. Uppgifter om sorter samlas in från jordbrukare i samband med vårens stödansökan.

Utsädeshandlarnas förening samlar in avgiften och vidarebefordrar pengarna till växtförädlingsföretagen. Ungefär hälften av medlen går till den inhemska växtförädlingen. De senaste åren har de inhemska spannmålsskördarna ökat stadigt tack vare förädlingsarbete som möjliggörs genom TOS-avgiften.