Arkiv

Jordbrukets skattedeklaration ska lämnas in senast 2.4

Jordbrukets skattedeklaration (bl. 2) ska lämnas in senast torsdag 2.4. De jordbrukare som också är skogsbrukare ska även lämna in skogsbrukets skattedeklaration (bl. 2C) senast samma dag.

Långgård kritisk till sänkningar av producentpriset på nötkött

Den här veckan meddelade Atria att producentpriset på nötkött sänks med 3 cent per kilo. ÖSP:s ordförande Tomas Långgård är märkbart irriterad över sänkningen. – Jag har svårt att förstå varför man sänker priset nu då butikshyllorna gapar tomma på kött och efterfrågan på maletkött stigit märkbart, säger han.

Lättnader i förpackningspåskrifterna för livsmedel

Livsmedelsverket har beslutat att i det exceptionella läge som orsakas av coronaviruset får vissa livsmedel med stor åtgång säljas i Finland från matbutikerna direkt till konsumenterna utan förpackningspåskrifter på finska och svenska.

SLC - Lkw Stau Ace Etin Y2S Wk Aai V8 U
Mjölkningskunnig bonde räddade tysk djurtransport

I Tyskland fastnade djurtransporter i en 60 kilometer lång kö nära den polska gränsen. Polisen måste till och med leta fram en bonde som kunde mjölka strandsatta kor. Nu har EU ingripit. För att trygga leveranskedjorna under pandemin ska medlemsländerna utan dröjsmål inrätta så kallade gröna gränsövergångar mellan EU-länderna. Gränserna ska hållas öppna för alla yrkesfordon som transporterar gods.

I höst införs elektronisk märkning av nötkreatur

Elektronisk identifiering av nötkreatur blir obligatorisk från och med ingången av oktober. Reformen gäller kalvar som föds efter den 1 oktober 2020.

SLC - Ath
ÅTH jobbar nu normalt efter hamstringsvågen

Efter den första hamstringsruschen i coronakrisens spår jobbar Ålands Trädgårdshall ÅTH nu på ”normal nivå” med att förse de stora finländska butikskedjorna med åländska grönsaker. För ÅTH:s del är det inte aktuellt att ansöka om landskapets nya direktstöd för företag som drabbats av likviditetskris.

Svinpest påträffades på gård i västra Polen

Det första fallet av afrikansk svinpest hos tamgrisar i den polska provinsen Västpolen fastställdes i början av denna vecka på en gård med 6.000 suggor och smågrisar. Gården är belägen cirka 70 kilometer från den tyska gränsen.

I väntan på Öppna Trädgårdar – anmäl dig!

Ingenting är så givande som att vänta på att sommaren ska börja och att trädgårdarna igen börjar grönska. I år öppnas trädgårdarna söndagen den 5 juli. Då kan alla som vill göra en upptäcktsresa till intressanta trädgårdar.

SLC - Dsc 2980
Skogsarbete ett alternativ för landsbygdens ungdomar i coronatider

I dessa coronatider är skogen en ypperlig och virussäker arbetsplats för såväl ungdomar som friställda vuxna. Det framhåller Rejpeltbon Harald Svens som är styrelsemedlem i Vörånejdens 4H.

Danska veterinärer bidrar till coronavården

Intensivvården av patienter med coronavirus förutsätter medicinsk utrustning som det kan bli ont om. I Danmark kartlägger hälsovårdsmyndigheterna därför alla alternativ. Veterinärmottagningarna ska i yttersta nödfall ställa reservutrustning till förfogande.

SLC - P042998 716624
EU kör på sparlåga under coronakrisen

EU-institutionerna försöker på bästa möjliga sätt sköta de löpande ärendena under coronakrisen. Praktiska frågor har företräde, åtminstone tillsvidare. De tunga och kontroversiella agrar- och klimatfrågorna får vänta.

SLC - Ath1
ÅTH-odlare satsar på sol, fågelholkar och miljöprojekt

Ålands Trädgårdshall ÅTH har inför odlingssäsongen 2020 installerat ett av Ålands största system för solenergi. En annan miljösatsning är att ÅTH låtit tillverka 1.120 fågelholkar för utplacering hos företagets odlare.