Jordbruk EU

Snart får EU-länderna låta bönderna
bevattna med renat avloppsvatten

Inom en snar framtid kommer alla EU-länder att kunna ge sina bönder en möjlighet att använda renat avloppsvatten i sina odlingar. Kommissionen, rådet och parlamentet har enats om vilka regler som ska gälla i en ny förordning om återanvändning av vatten.

Förordningen tvingar inga länder, men alla måste sätta upp minimikrav på vattenkvaliteten. Bland annat ska olika typer av bakterier kontrolleras, och om grödorna som bevattnas växer ovanjord blir gränserna tio gånger strängare för alla farliga ämnen.

Alla ska få tillgång till information via internet om kvaliteten på det återanvända vattnet. Man ska även kunna få veta hur mycket vatten som återanvänds jämfört med den totala mängden renat vatten, samt vilka tillstånd som getts eller är på gång.

”Bara början”

Kommissionen har räknat med att mängden vatten som skulle kunna återanvändas kan sexdubblas inom fem år. Merkostnaden per kubikmeter vatten kan, enligt kommissionen, bli 50 cent. Förordningen säger inget om vem som ska betala investeringarna, så det kan bli bönderna som får stå för notan om inte staterna går in med bidrag.

Enligt kommissionen är detta bara början, eftersom återanvändande av vatten kommer att bli nödvändigt i framtiden, både av miljöskäl och på grund av vattenbrist.