Arkiv

SLC - Kuh Vr Brille
Virtuell utsikt ska hjälpa ryska kor att mjölka bättre

Den ryska regeringen ställer höga mål för landets mjölkproduktion. Fram till 2024 ska mjölkmängden mer än fördubblas. Både psykologi och tekniska hjälpmedel som virtuella glasögon prövas för att stimulera produktionen.

Oanvänd EU-krisreserv tappas på en halv miljard

EU-kommissionen återbetalar årets anslag i jordbrukets krisreserv till jordbrukarna, eftersom reserven inte har utnyttjats under budgetåret. Det sammanlagda beloppet uppgår till 467 miljoner euro. Finlands andel är drygt sex miljoner euro.

Undantagstillstånd har beviljats för betning av oljeväxtutsäde

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har 26.11 beviljat undantagstillstånd att använda Buteo Start FS 480-preparat vid betning av oljeväxtutsäde som används under våren 2020, meddelar Avena Nordic Grain i ett pressutskick.

USA hotar lamslå viktig WTO-domstol

Omkring 70 procent av alla handelstvister inom världshandelsorganisationen WTO går vidare till appellationsdomstolen. Nu hotar ett abrupt slut på hela förlikningssystemet, då USA blockerar utnämningarna av nya domare.

SLC - P039329 286058
Parlamentet vill kompensera EU-producenter för USA-tullar

EU måste kompensera sina jordbrukare för bortfallet av exporten till USA med anledning av USA:s strafftullar mot jordbruksprodukter i Airbus-affären. Det anser EU-parlamentet, som framhåller att de europeiska producenterna oförskyllt drabbas av sanktionerna.

SLC - Gammafly
Internationella växtskyddsåret invigs i Rom

Förenta Nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation FAO förklarar idag den 2 december det internationella växtskyddsåret öppnat. Temaåret firas på initiativ av jord- och skogsbruksministeriet i Finland. Målet är att under året öka allmänhetens, branschaktörernas och beslutsfattarnas kunskaper om växtskyddets betydelse med tanke på FN:s mål för hållbar utveckling.

Åland som varroafri zon bör nämnas i förordning

Ålands landskapsregering vill att Ålands status som varroafri zon inom EU ska tas med som en punkt i Finlands nya förordning när det gäller information om allvarlig risk för djursjukdom inom passagerartrafiken i Europeiska unionen.

SLC - Peter Osterberg
Kommentaren: Hur ser framtiden ut för Finlands bönder?

Bönderna kunde vara med om att marknadsföra sin produktion som hållbar och klimatsmart. Det gäller såväl den animaliska produktionen som växtproduktionen, skriver forskare Peter Österberg. Hans forskaruppdrag är att granska det finländska jordbrukets framtid utgående från ledarskap, marknadsföring och innovation.

SLC - Capeko 1
Bönder diskuterade ekoodlingens framtid i Europa

Producenter och föreläsare från tio europeiska länder samlades förra veckan i Träskända för att diskutera framtiden för ekologiskt lantbruk i Europa. Aira Sevón, initiativtagare och arrangör, gladde sig speciellt åt att bönderna nu fick möjlighet att med egna öron höra av experterna vad som egentligen händer i Bryssel gällande nästa CAP.

SLC - Kottsemi
Lukes ledande forskare: Ät inhemskt kött med gott samvete

I Finland har köttproduktionen fått lida för globala problem som inte är aktuella här, konstaterar Naturresursinstitutets ledande forskare Perttu Virkajärvi. Köttkonsumtionen i västvärlden kunde minska, men då ska produktionen inte minska på de områden där den är hållbar, som i Finland.

Italiens regn orsakar mångmiljonskador

På bara lite drygt en vecka har de italienska bönderna varit med om två enorma översvämningar, som tillsammans gett jordbruket skador på över 200 miljoner euro.

SLC - Dsc01197
Miljöbyrån struntade i ÅPF:s syn på vattenskyddet

Landskapsregeringen har nu slagit fast allmänna skyddsföreskrifter för dricksvattentäkter utan att alls beakta de invändningar och påpekanden som Ålands Producentförbund framförde i sitt remissyttrande.