Jordbruk EU

Italiens regn orsakar
mångmiljonskador

På bara lite drygt en vecka har de italienska bönderna varit med om två enorma översvämningar, som tillsammans gett jordbruket skador på över 200 miljoner euro.

Den senaste katastrofen, som även fått den stora floden Po att svämma över, har fört med sig tiotusentals hektar jordbruksmark under vatten. Grönsaksodlingar är förstörda, växthus nedblåsta och ett stort antal jordras har gjort vägar obrukbara.

De värsta skadorna finns i nordvästra Italien och i Kalabrien i södra delen av landet. Veckan innan drabbades andra områden i Italien av ungefär samma sorts skador.

De kraftiga regnen under hela den senaste månaden har gjort att bönderna ligger tre veckor efter det normala tidsschemat när det gäller höstsådden, och mer regn är väntat de närmaste dagarna.

Enligt jordbruksorganisationen Coldiretti har bönderna bara ett par veckor till på sig i norra Italien innan det blir för sent att så och hela nästa års skörd blir lidande.

Enligt Coldiretti har det senaste decenniets långa rad av översvämningar och stormar kostat det italienska jordbruket runt 14 miljarder euro. Det regnar allt mindre varje år, men regnet kommer mer koncentrerat, vilket orsakar översvämningar och jordras.

Alla jordbruksorganisationerna är överens om att kräva att regeringen sätter in omedelbara åtgärder för att förhindra att katastroferna blir allt fler inom en snar framtid, till exempel genom att finansiera nya kanaler för flodernas överflödiga vatten vid häftiga regn.