Arkiv

SLC - Nasa Iberian Peninsula
Insektdöd kan bero på ljusföroreningar

Nattbelysning kan vara en väsentlig orsak till insektdöden. Ljuset påverkar alla slag av insekter. Det hävdar en rapport som nyligen har publicerats i facktidskriften Biological Observation.

SLC - Julljus
Julbelysning

SLC - Jonas Sb
SLC-styrelsen har fullmakt att förhandla om stödpaketet

SLC:s styrelse fick i veckan mandat av fullmäktige att fortsätta förhandlingarna om det nationella stödpaketet för nästa år.

SLC - Sjoskog
SLC behövs också 2020

SLC-fullmäktiges viceordförande Niclas Sjöskog säger att det igen finns tecken på att jordbrukets lönsamhet håller på att försämras. Utöver det tar han också upp klimatdiskussionen och samhällsplanering i sitt inledningsanförande vid fullmäktiges höstmöte i Vanda.

SLC - Portin
Naturskydd och samhällsplanering aktuella för skogssektorn

SLC:s skogsombudsman Anders Portin höll ett sammandrag över aktuella skogsbruksfrågor för SLC-fullmäktige.

SLC - Reg1
2019 var en bättre odlingssäsong, men de strukturella problemen består

Representanter från de olika regionförbunden redogör för det gångna året vid SLC:s fullmäktigemöte i Vanda.

SLC - Val1
Kristian Westerholm ny fullmäktigeordförande

Personvalen på SLC:s fullmäktiges höstmöte avklaras i rask takt. Mötet väljer mjölkproducenten Kristian Westerholm från Ingå till ny ordförande för förbundsfullmäktige för 2020.

SLC - Slclpa1 Sb
Avbytarsystemet väcker diskussion

Man kan säga att avbytarsystemet är det som väcker mest diskussion under anförandet av Antti Huhtamäki på SLC:s fullmäktigemöte under veckan. Antti Huhtamäki är direktör för kund-, välmående- och ersättningstjänster vid Lantbruksföretagarnas Pensionsanstalt, LPA.

SLC - Kronqvist
SLC deltar i nationell strategi för jordbruket

När det gäller lantbrukspolitiken är SLC med i uppgörandet av en nationell strategi för jordbruket. Avsikten är att denna nationella strategin också ska utgöra underlag för Finlands linje i förhandlingarna i EU om den kommande gemensamma jordbrukspolitiken CAP. Det här framgår av verksamhetsledare Jonas Laxåbacks presentation till fullmäktige av SLC:s tyngdpunktsområden 2020.

SLC - Fnsea 76783708 2273580849606443 4147888172468011008 N
Traktorerna rullade in i både Paris och Dublin

Frustrationen bland bönderna förefaller att sprida sig i Europa. Efter tisdagens storsamling i Berlin, blockerade ett tusental traktorer på onsdagen gatorna i Paris. Irlands huvudstad Dublin blev också skådeplats för traktorprotester.

Ledarsticket: Avbytarsystemet måste räddas

Ett förnyande av avbytarsystemet har länge varit på tapeten hos Lantbruksföretagarnas Pensionsanstalt som sköter systemet i praktiken. Förnyandet har dock stampat på stället i och med att avbytarservicen i kommunerna tidigare kopplats till landskapsreformen. En skrivning finns i regeringsprogrammet om att avbytarlagen ska revideras. Betydelsen av att rädda avbytarservicen också för framtidens jordbruk kan i vilket fall som helst inte överskattas.

Ledaren: Lärdomar av postkonflikten

Strejken är över kunde man utropa onsdag förmiddag efter att uppgörelsen mellan postfacket PAU och servicearbetsgivarna Palta hade godkänts. Efter senaste veckoslut hade parterna förhandlat intensivt och tisdag kväll kunde alltså riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala ge ett tredje medlingsbud.