Novia: Jord- och skogsbruksutbildningen stannar i Ekenäs

Novia tar till sig utvecklingsförslagen från SLC:s rapport men någon flytt till Åbo är inte aktuell. De dalande studerandesiffrorna beror på annat än adressen, menar yrkeshögskolans prorektor Eva Sandberg-Kilpi.

Optima fyller sina studieplatser inom lantbruksutbildningarna, på YA är det glesare i leden – ny rapport visar att allt färre vill utbilda sig inom lantbruket

Bland annat YA i Österbotten erbjuder flera grundexamen i olika former av lantbruks- och skogsarbete. I en färsk rapport som utredningsman Kaj Suomela gjort på uppdrag av SLC konstaterar man att allt färre väljer att studera inom lantbruksutbildningarna.

Årets första potatis har satts – så här är potatisläget i Svenskfinland

Den första potatisen sattes i Åbolands skärgård förra veckan. De nyländska åkrarna väntar bara några dagar till med den nuvarande väderleken, och i Österbotten sätts potatisen om ungefär en månad.

Skogsägaren Thomas Lindholm vill inte ha skattepengar för sin kolsänka

Ung växande skog binder mera koldioxid än gammal skog. Det glöms ofta bort i debatten, säger Thomas Lindholm som önskar att fler skulle lyssna på skogsägarna.

S-gruppen får frän kritik av växthusodlare: ”Det var inte så här den nya lagen skulle fungera”

Om några veckor träder revideringen av livsmedelsmarknadslagen i kraft. Syftet med lagändringen är att göra marknaden mer rättvis. Men S-gruppen svarar med att sänka producentpriserna, rapporterar Maaseudun tulevaisuus.

Efterfrågan på ekomat minskar – trots tufft läge vill östnyländska ekobönder inte återgå till konventionell odling

Inflationen har lett till att efterfrågan på ekologisk mat i butikerna har gått ner. Speciellt de ekobönder som säljer sina produkter för vidareförädling är i en utmanande sits just nu.

Statens beredskapslager för spannmål har vuxit från sex till nio månaders förbrukning

Försörjningsberedskapscentralen har ökat mängden spannmål i säkerhetsupplagen med cirka 50 procent. Den lagrade mängden spannmål motsvarar cirka nio månaders konsumtion i Finland.

Pälsdjuruppfödarna vill andas framtidstro: “Mer optimism nu än för ett år sedan”

De österbottniska pälsproducenterna säljer ännu skinn med förlust, men en ökad efterfrågan på både räv och mink ger tilltro till en ljusning för branschen.

EU-kommissionen: Torka hotar Europa i vår

I värsta fall blir sommaren 2023 lika förödande som fjolårets.

En skyddad skog i planen är en skyddad skog – Raseborg säger tvärt nej till markägare som vill gallra och plantera nytt i sin skog

I Raseborg har staden och en privat markägare olika åsikter om vad som får göras på ett skyddat skogsområde. Det är delgeneralplanen som i sista hand avgör.

Många riksdagsvalskandidater tycker att gipsbehandling kunde användas mer – en del tycker ändå att jordbrukaren själv ska få välja metod

Majoriteten av riksdagsvalskandidaterna i Egentliga Finland stöder ett förslag att göra gipsbehandlingar obligatoriska på lämpliga åkrar, för att hindra övergödningen av Skärgårdshavet. Det framkommer i Yles valkompass.

Priset på mat förväntas stiga ytterligare i år – återgången till ”det gamla normala” går långsamt

Livsmedel förväntas bli minst fem procent dyrare i år. Priserna följer inte samma logik som till exempel börsel, och utgifterna är en plåga både för grönsaksodlaren och grönsaksätaren.