Mjölkbönder i Pargas oroar sig för hur maten ska räcka till alla djur i vinter: ”Målet var tvåtusen balar, men vi landar på kanske tusen”

För mjölkbönderna leder torkan till en mindre foderskörd, vilket kan göra det svårt för maten att räcka till för djuren i vinter. Nu hoppas de på regn och testar att odla mer torktåliga växter.

Torkan kan leda till nödslakt på Evalds gård i Kuggom: “Alla foderlager är tomma”

Försommarens torka har gått hårt åt foderproduktionen. Ingenting växer. Nu talar en del mjölkproducenter till och med om nödslakt.

Nya satsningar på ett renare Skärgårdshav – gödsel från svingårdar i Egentliga Finland ska föras till näringsfattigare områden

Satsningarna för en renare framtid för Skärgårdshavet fortsätter i det nya regeringsprogrammet. Nu ska fosforrik näring från Egentliga Finland forslas till näringsfattigare områden.

Färre djur på Rilax gård om torkan fortsätter – “Det är bekymmersamt för tillfället”

Torkan slår hårt mot bönderna. Höskörden på Rilax gård i Bromarv lider och det är oklart om fodret till djuren kommer att räcka till.

Verksamhetsledaren för Åbolands fiskarförbund är upprörd över nedläggningen av ”Fiskis” i Pargas: ”Det här är skadligt för fiskeriutbildningen i Finland”

Livias beslut att lägga ner Fiskis i Pargas var förhastat och inte genomtänkt, tycker verksamhetsledaren för Åbolands fiskeriförbund.

Metsä Board permitterar i Kaskö

Bolaget Metsä Board permitterar sin personal i Kaskö.

Stora Enso stänger flera fabriker – över tusen kan förlora jobbet

Företaget planerar en massiv omstrukturering och stänger flera fabriker runtom i Europa, bland annat massafabriken i Bärnäs i Kotka. Totalt sett kan upp till 1 150 anställda bli av med jobbet.

Douglasgranen kan bli vanlig i våra skogar i framtiden – arboretum i Elimä jobbar för att hitta arter för ett varmare klimat

Almen riskerar försvinna och den jättelika douglasgranen kanske är Finlands framtid. Arboretum Mustila i Elimä forskar i träd och buskar för framtidens parker och skogsindustri.

Torkan pinar jordbrukare på många håll: ”Toppskörden har vi ganska långt missat redan, men om det regnar nu räddar det en del”

Den kalla och torra våren har ställt till det för jordbrukare särskilt längs med kusten. Nu utlovas högsommarvärme på många håll och om det inte regnar snart kan en stor del av vårsådden gå förlorad.

Åkrar som mår bra ger bättre skördar och är snällare mot klimatet

En välmående åker ger större skördar, är bättre för klimatet och sannolikt också för jordbrukarens plånbok.

Att jobba med såg motsvarar rejäl padelträning – experiment tog reda på hur mycket motion man får av att röja i skogen

Femton testdeltagare var med i Skogscentralens projekt. Alla hade valt ut var sin motionsform som de jämförde skogsröjningen med.

Reko fyller 10 år – har påverkat både handel och konsumtion enligt grundaren

Den sjätte juni 2013 ordnades första Reko-ringen i Jakobstad. Sedan dess har producenter fortsatt sälja utan mellanhänder och i dag finns cirka 800 Reko-ringar i 20 länder.