Sjundeås enda grisgård kämpar för att överleva

På Övre Backa i Sjundeå kyrkby finns något så sällsynt som en grisgård. Det är den enda gården i Sjundeå där man föder upp grisar och den ena av sammanlagt två grisgårdar i hela Västnyland. Den andra finns i Lojo.

Ingå kommun vill besvära sig över beslut som gäller naturskyddsområden

Ingå kommun besvärar sig över de ändringar i landskapsplanen som gäller naturskyddsområden.

Spannmålsbönderna har råg i ryggen: "Men snart går det inte mer"

Gunda Lillbacka har i 40 år sett ljust på tillvaron som spannmålsodlare, men nu börjar humöret tryta. Hon är van vid att både sädespriser och kostnader varierar - men nu börjar balansen bli för svår.

Lotten Eklund sätter upp staket och skyltar för att stoppa folk från att komma in på hennes privata gård – Miljöministeriet: Överträdelser av allemansrätten har ökat under pandemin

Många människor kommer olovligen in på Lotten Eklunds privata gård för att klappa och fotografera hennes hästar. En del inkräktare blir rent av arga då hon konfronterar dem. Överträdelser av allemansrätten har ökat så pass mycket under pandemin att man i vissa nationalparker ordnar razzior tillsammans med polisen.

Pilotprojekt utreder om älgkrockar kan undvikas med smart teknologi – här är lampan som varnar då faran är som störst

Ny teknologi kunde möjligen bidra till att minska antalet viltkrockar. Välkky kallas varningssystemet som ska varna bilister när djuren rör på sig och risken för kollision är som störst.

Det höjda bensinpriset märks av i Österbotten: "Självklart att kunder klagar"

I takt med att coronapandemin avtar ökar efterfrågan på bensin. Bensinpriset stiger och kan stiga ännu mer, tror man på St1 i Kvevlax.

Coronavaccinering av minkar inleds tidigast i december

Finland är det första landet i Europa som fått lov att börja vaccinera pälsdjur mot coronaviruset, men det dröjer ännu till slutet av året innan vaccineringarna inleds.