Nybakt bröd och bakelser hör till finländarnas favoriter, men i höst får vi räkna med att punga ut mer för de färska delikatesserna då stigande kostnader trissar upp priserna.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
För jordbrukarna har det varit ett turbulent år med produktionspriser som stigit mångfalt. Den här veckan, den 19 augusti, kommer årets skördeprognos sammanställd av Naturresursinstitutet.
Annika Luther som tidigare skrivit romaner valde den här gången att fördjupa sig i kulturhistoria. Hon säger att hon inspirerades av Patrik Svenssons "Ålevangeliet" och tänkte att kan man skriva om ålar så varför inte om råg?
Hur ska jordbrukets utsläpp minskas? Med nya odlingsmetoder kunde bönderna få betalt för att deras åkrar binder kol.
En sval och långsam början på sommaren och många varma dagar efter midsommar gynnade biodlarna i sommar. Skörden ser ut att bli bra i hela landet.
Boundbirs’n hämtar lande till stan och visar varför bonden behövs: "Kriget i Ukraina har tagit fram att vi behöver egen mat, vi behöver ett eget jordbruk"
Odlingen av grönsaker i växthus har med åren blivit allt mer klimatsmart. På 20 år har koldioxidavtrycket minskat med åtminstone 50 procent, men torven är en svår nöt att knäcka för branschen.
Nu höjer både handeln och köttföräldlingsindustrin producentpriserna. Bonden Ola Sandberg i Pedersöre säger att det höjda priset inte räcker till för att täcka de skenande kostnaderna. Han är rädd att många bönder lägger ner djurproduktionen i höst.
Ab Snellman Oy har höjt sina producentpriser med drygt 25 procent det senaste året för att trygga jordbrukets överlevnad. Den här gången var också handeln med på noterna. Vi rev överenskomna priser och förhandlade om, säger vd Roland Snellman.
Den hårda vintern tog hårt på höstsäden och den heta sommaren satte sina spår i vårsädskörden.
På Furubacka i Snappertuna bor Elina och Janne Cederberg. Tillsammans driver paret Vyrdegård och föder upp grönbeteskyckling.
Bär som beskrivs som inhemska vid torgståndet har inte hela sitt ursprung i Finland. Majoriteten av de inhemska jordgubbarna i Finland odlas med plantor som importeras från utlandet.