President Niinistö i Glasgow: Löften räcker inte längre till – nu behövs åtgärder

President Sauli Niinistö efterlyser åtgärder för att bekämpa klimatförändringen. Löften räcker inte längre till, sa han i sitt anförande på FN:s klimatkonferens i Glasgow på tisdagen.

Miljöförening fyllde grus i Svartån - beklagar att markägarna i trakten inte informerades

Flera lastbilslass med grus och stenar har stjälpts i Svartån i samband med restaureringen av forsen vid Junkarsborg. Restaureringen görs av föreningen Västra Nylands vatten och miljö för att hjälpa flodpärlmusslan och laxfiskar att föröka sig i ån.

Naturgasbristen har gjort gödselpriset skyhögt – risk att jordbrukare lägger handskarna på hyllan

Jordbrukarna drabbas hårt av att priset på naturgas har stigit. Det har nämligen lett till att priset på konstgödsel har skjutit i höjden.

Jordbruket pekas ofta ut som miljöbov trots att många bönder tänker på miljöfrågor: ”Man blir ganska trött på det”

I och med Finlands mål att bli klimatneutralt 2035 pekas bland annat jordbruket ut som miljöbov. Mjölkbonden Bjarne Mara är en av de jordbrukare som aktivt arbetar för att minska sitt koldioxidavtryck.

Pilotprojekt låter Landsbygdens Folks läsare ta del av Svenska Yles nyheter på nytt sätt

Nu är det möjligt för Landsbygdens Folks läsare att ta del av ett urval nyheter från Svenska Yle på landsbygdensfolk.fi. Ett antal artiklar som redaktionen på Landsbygdens Folk väljer ut bland artiklarna på svenska.yle.fi kommer att bäddas in på landsbygdensfolk.fi.

Sjundeås enda grisgård kämpar för att överleva

På Övre Backa i Sjundeå kyrkby finns något så sällsynt som en grisgård. Det är den enda gården i Sjundeå där man föder upp grisar och den ena av sammanlagt två grisgårdar i hela Västnyland. Den andra finns i Lojo.

Ingå kommun vill besvära sig över beslut som gäller naturskyddsområden

Ingå kommun besvärar sig över de ändringar i landskapsplanen som gäller naturskyddsområden.

Spannmålsbönderna har råg i ryggen: "Men snart går det inte mer"

Gunda Lillbacka har i 40 år sett ljust på tillvaron som spannmålsodlare, men nu börjar humöret tryta. Hon är van vid att både sädespriser och kostnader varierar - men nu börjar balansen bli för svår.

Lotten Eklund sätter upp staket och skyltar för att stoppa folk från att komma in på hennes privata gård – Miljöministeriet: Överträdelser av allemansrätten har ökat under pandemin

Många människor kommer olovligen in på Lotten Eklunds privata gård för att klappa och fotografera hennes hästar. En del inkräktare blir rent av arga då hon konfronterar dem. Överträdelser av allemansrätten har ökat så pass mycket under pandemin att man i vissa nationalparker ordnar razzior tillsammans med polisen.

Pilotprojekt utreder om älgkrockar kan undvikas med smart teknologi – här är lampan som varnar då faran är som störst

Ny teknologi kunde möjligen bidra till att minska antalet viltkrockar. Välkky kallas varningssystemet som ska varna bilister när djuren rör på sig och risken för kollision är som störst.

Det höjda bensinpriset märks av i Österbotten: "Självklart att kunder klagar"

I takt med att coronapandemin avtar ökar efterfrågan på bensin. Bensinpriset stiger och kan stiga ännu mer, tror man på St1 i Kvevlax.

Coronavaccinering av minkar inleds tidigast i december

Finland är det första landet i Europa som fått lov att börja vaccinera pälsdjur mot coronaviruset, men det dröjer ännu till slutet av året innan vaccineringarna inleds.