Varmebehandlat Tra 1
Inköpschefen Ilpo Hyytiäinen och den nyanställda utvecklingschefen Milka Pääkkönen ser en ljus framtid för företaget. I bakgrunden syns paneler i olika färg och form.
Skogsbruk Landsbygdsnäringar Tema

Värmebehandlat trä en exportsuccé

Företaget SLP, Suomen Lämpöpuu, i Teuva har hittat en välsäljande produkt med sin tillverkning av värmebehandlat trä. De behandlade träpanelerna används för vackra fasader och terrasser för utomhusbruk.

Företaget startades av några lokala företagare i samarbete med en vuxenutbildning för nitton år sedan. Idag ägs SLP av det estniska moderbolaget HaServ i Tartu. HaServ har en annan linje med lövträprodukter för bastuinredning och gör värmebehandlingen med övertryck i en autoklav.

SLP köper in färdigt sågad furu och gran från lokala sågar i Södra Österbotten. SLP har nitton anställda, en omsättning på cirka sju miljoner euro och har nyligen flyttat in i nya kontorsutrymmen i Teuva.
SLP tillverkar mest hyvlade paneler men säljer även ohyvlat trä.

Panelerna är tillverkade helt utan kemikalier och målade med giftfri vattenbaserad färg. Den årliga produktionen uppgår till cirka 15.000 kubikmeter värmebehandlade paneler, både målade och omålade.

Värmebehandlingen sker i olika etapper i fyra ugnar. Behandlingen gör att träets cellstruktur förändras, vilket förstärker träets hållbarhet mot väder och vind. Träet behandlas sedan så att det når fyra procents luftfuktighet för att virket skall vara hyvlingsbart. Att värmebehandla en 25 millimeters panel tar 33 timmar, behandlingen sker även nattetid under noggrant kontrollerad uppföljning.

Varmebehandlat Tra 3
Europeiska ekoarkitekter uppskattar de giftfria panelerna, som packas omsorgsfullt med skydd mellan varje panel.

Ny färgningsanläggning

Företaget har nyligen investerat två miljoner euro i en ny specialtillverkad färgningsanläggning. I och med den investeringen kan de nu måla de värmebehandlade panelerna med mycket större effektivitet.

Panelerna målas med giftfri vattenbaserad färg från Tikkurila. Tikkurila erbjuder färggaranti upp till femton år för de målade panelytterväggarna.

SLP exporterar mer än nittio procent av produktionen. De miljövänliga och vackra panelerna tilltalar arkitekter runt om i världen. De trendiga giftfria panelerna exporteras till bland andra Nederländerna, Belgien och även till Mellanöstern.

Då exporten är så stor och även haft en stark tillväxt de senaste två åren har panelerna varit svåra att få tag på i Finland, men de finns nu till salu på bland andra Hartman Järn. Prisnivån ligger på runt trettio euro per kvadratmeter både för väggpaneler och terassgolv.