Kronos 1
Kronos försäljningschef Dennis Grankvist visade stolt upp bolagets nya kran med kranspetsstyrning på mässan FinnMetko. Vi är förutom John Deere det första företaget som kan sälja den här krantekniken till vilken utkörare eller traktor som helst, säger han.
Skogsbruk Maskin & teknik Tema

Kronos visade upp ny kran med kranspetsstyrning

En ny kran – Gripto 1009 – med kranspetsstyrning, eller Smart Boom Control, det visade Kronos upp på FinnMetko i Jämsä. Den nya tekniken medför mjukare rörelser och underlättar arbetet för föraren, säger försäljningschef Dennis Grankvist.

Kronos från Kronoby deltar i många skogsmässor runt om i landet. Så var fallet också i slutet av augusti när FinnMetko gick av stapeln i Jämsä. Där hade företaget med sig en ny kran av modellen Gripto 1009.

– Det nya med den här kranmodellen är att den kan fås med kranspetsstyrning. Det innebär att den är lättare att styra, arbetet går fortare och kranens rörelser blir mjukare. Chauffören behöver inte vara hundra procent koncentrerad hela tiden och målet har varit att ta fram en kran som underlättar arbetet, säger Kronos försäljningschef Dennis Grankvist.

Gripto 1009 är en modell som är något kortare än modellen 1010 som visades upp för två år sedan på samma mässa. Men den kortare modellen är egentligen kraftigare med något kortare räckvidd.

– Man kan säga att den är bastantare.

Tekniken med kranspetsstyrning har utvecklats i samarbete med inhemska Technion. Enligt Grankvist är Kronos den första krantillverkaren som har möjlighet att leverera tekniken till vilken kund som helst.

– Tidigare var John Deere allena med tekniken och ville man ha kranspetsstyrning var man tvungen att vända sig till det företaget. Men nu är vi det första företaget som kan sälja den här krantekniken till vilken utkörare eller traktor som helst.

Smart Drive

En annan nyhet i samma styrsystem som styr kranen är en lösning som kallas Smart Drive.

– Det innebär att kranens styrsystem kopplas ihop med traktorns styrsystem. Systemet läser av traktorns information och kopplar automatiskt in driften. Traditionellt styrs det här manuellt, men nu erbjuder vi synkroniserad drivning samtidigt på traktorn och vagnen.

Att kunna leverera den här tekniken är viktigt för Kronos, som har en exportandel på 70 procent. Just det här ekipaget lämpar sig för traktorer som arbetar i stadsmiljö.

– En stor del av vår kundgrupp är entreprenörer som jobbar med traktor i stadsmiljö. Det är vanligt med traktorbaserade skogsmaskiner i stadsmiljö där skotare inte kommer på fråga. En annan kundgrupp är de som avverkar skog i kuperade områden som det också finns mycket av i många europeiska länder. En fördel som traktorn har jämfört med en skotare, är att det är enkelt att förflytta sig mellan arbetena. En del ekipage används också för kortare transporter av virke på allmän väg.

– Vi har stora förhoppningar på intresse från utlandet för de här produkterna, säger Grankvist.

Besvärlig terräng innebär med andra ord en marknad för Kronos.

– Vår styrka är just att kunna erbjuda starka kranar och vagnar med stor drivkraft till områden som kräver mindre maskiner. Vi har ett stort utbud av produkter för den här kundgruppen.

Kronos 2
Kronos nya kran Gripto 1009 med kranspetsstyrning visades upp på FinnMetko. Företaget från Kronoby har stora förväntningar på den nya kranen som i synnerhet har potentiella kunder ute i Europa.