Expo3
På TrädgårdsExpo i Närpes var det lokala företaget Clima Kontroll på plats. Här förevisar Dennis (sittandes) och Stefan Pellfolk ett system för klimatkontroll i växthusanläggningar. Clima Kontroll är också återförsäljare av andra viktiga system för växthusnäringen.
Jordbruk Maskin & teknik

Utrustning och innovationer
på TrädgårdsExpo i Närpes

I över fyra decennier har Clima Kontroll försett växthusnäringen med nödvändiga system. Ett system som varit av stor vikt för att utveckla produktionen är de som styr klimatet. Förra veckan deltog Närpesföretaget i TrädgårdsExpo 2019.

– Dagens växthusanläggningar klarar sig inte utan system som kontrollerar klimatet. Hortimax/Ridder-systemet som vi tar in från Holland klarar av att styra egentligen allt i en växthusanläggning. Tekniken har gått starkt framåt, säger Dennis och Stefan Pellfolk som äger Clima Kontroll.

Clima Kontroll har försett växthusriket i Närpes med nödvändig teknik i över fyrtio år. Fördelarna för deras kunder är att servicen är lokal på det egna modersmålet.

– Vi är nära våra kunder och alltid tillgängliga och det är något som våra kunder uppskattar, konstaterar Dennis Pellfolk.

Företaget var ett av många som var på plats i Närpes när den återkommande branschmässan TrädgårdsExpo 2019 gick av stapeln i slutet av förra veckan. Clima Kontroll har inte enbart klimatsystem utan också andra produktkategorier såsom pollineringshumlor och biologiska bekämpare från Biobest samt gödsel av olika fabrikat.

– Som exempel har vi den här sprutroboten för biologisk bekämpning. Sprutan matar roboten som kör genom gångarna och besprutar en sida framåt och andra sidan bakåt. Därefter flyttar användaren den till en annan gång, förklarar Stefan och visar sprutroboten av märket Wanjet som saluförs i Finland av Clima Kontroll Ab.

Egen gödselblandare

Företaget ifråga har också egen tillverkning och säljer en egen gödselblandare som heter CK Fertimixer 2000.

– Gödselblandaren kan anslutas till ett lätt överskådligt datorprogram och kopplas upp till webben, vilket betyder att hela bevattningssystemet kan kontrolleras och övervakas var man än befinner sig, förklarar Dennis.

Så är det också naturligtvis med klimatsystemet. När systemet har ställts in behöver användaren inte egentligen göra något. Systemet är automatiskt. Dennis Pellfolk sätter sig ner vid en dator och bjuder på en förevisning.

– Det här systemet styr ventilationen, gardiner, belysning, bevattning, följer med koldioxidhalten och gödslingen. Vi är med när systemen ställs in och vi sköter också uppdateringar om när det kommer ny mjukvara, förklarar han.

Enligt Dennis Pellfolk finns det i dag nästan inga hinder för vad systemen kan mäta. Frågan är om användarna tillämpar all information som finns  tillgänglig.

– I dag kan vi exempelvis installera kameror som mäter tillväxten och mognadsgraden. säger han.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi har framtidstro, men allt hänger på kundernas lönsamhet, det vill säga på producentpriserna. Får de tillräckligt med inkomster så investeras det, säger de.

”Plast” av cellulosa

På TrädgårdsExpo finns det alltid innovationer som visas upp. Ett exempel på det är Bedika Oy från Helsingfors som denna gång hade med sig biologiskt nedbrytbara kartongförpackningar. Något som många tror är framtiden med tanke på de avfallsproblem som plast globalt för med sig.

– Den här lilla förpackningen med tomater och det plastliknande pappret runt är tillverkat av majsolja och kallas för PLA. Efter femton veckor har det materialet brutits ned och försvunnit och inga skadliga rester lämnar kvar, förklarar Jouni Hyvönen.

Med sig har han också något som ser ut som ljust förpackningsplast.

– Det här är en produkt som är tillverkad av cellulosa som har gjorts genomskinligt. Det här är också ett bra alternativ till plast, i synnerhet om vi talar om att plasta in gurkor, förklarar han.

Priserna är fortfarande 4-5 gånger dyrare än vanligt plast. Men Hyvönen tror ändå de här produkterna och liknande kommer att vinna terräng i framtiden.

– Jag tror aldrig vi helt kan ersätta vissa plastprodukter när det kommer till produkter som ska vakuumförpackas. Men vi behöver alternativ som ersätter plast till stora delar. Så jag är helt övertygad om att sådana här material kommer att bli vanliga på marknaden.

– Så det vi ser här är framtiden och inom växthusbranschen finns det definitivt en efterfråga på sikt. Intresset för de här biologiskt nedbrytningsbara materialen har varit stort här på mässan, säger Hyvönen.

Expo10
Jouni Hyvönen från Bedika Oy hade med sig en rad olika biologiskt nedbrytningsbara förpackningsmaterial på TrädgårdsExpo. Han tror att en del av de här förpackningarna på sikt kommer att ersätta plastprodukter. Det här är definitivt framtiden, säger han.