Arets Kock Och Arets Servitor 1
Årets kock 2019 är Mikko Kaukonen från restaurang Food Camp Finland i Helsingfors och årets servitör 2019 är Heidi Martikainen från restaurang Farang i Helsingfors. FOTO: ELO-stiftelsen
Jordbruk SLC

Årets kock och
årets servitör valda

Årets kock 2019 är Mikko Kaukonen från restaurang Food Camp Finland i Helsingfors och årets servitör 2019 är Heidi Martikainen från restaurang Farang i Helsingfors.

I kocktävlingen placerade sig Lari Helenius från restaurang Olo på andra plats, medan Johan Kurkela från restaurang Nude tog tredje plats.

I tävlingen för servitörer var det Christian Angelov från restaurang Savoy som placerade sig på andra plats, medan Leeni Hyvärinen från restaurang Palace tog tredje plats.

– Finaluppgiften i årets kock bestod av två delmoment och där testades kockarnas kunnande på olika sätt. Det ena delmomentet gick ut på att göra ”street food”-portioner för tolv personer och det andra handlade om att tillreda isländskt lamm. Årets vinnare Mikko Kaukonen lyckades med samtliga delmoment, säger tävlingens huvuddomare Henry Tikkanen, krögare vid restaurang Gösta och själv årets kock från 2011.

Finaluppgifterna för årets servitör bestod av flera olika bar-, bistro och framställningsuppgifter.

– Finalisternas prestationer var väldigt jämna. De största skillnaderna fanns då det kom till deras tillämpning av teknik. Till syvende och sist var det Heidi Martikainens orubbliga kundbetjäningstalanger som tog hem spelet till hennes fördel, säger tävlingens huvuddomare Petra Granqvist, krögare vid Pet Ravintolat Oy.

Årets kock 2019 belönades med Finlands mässtiftelses stipendium på 10.000 euro och årets servitör 2019 belönades med MaRa ry:s stipendium på 10.000 euro ur Henrik Bittes stipendiefond. Tävlingarna gick av stapeln under slutet av förra veckan på Finlands mässcentrum i Helsingfors. Bland tävlingarnas samarbetsparter finns SLC.

Arets Kock Och Arets Servitor 2
Tävlingarna gick av stapeln i mässcentrum i Helsingfors och i juryn satt erfarna kockar och servitörer. FOTO: Staffan Björkell