Dsc02648
Mathias Johansson säger att det är en stor utmaning att få den åländska sötpotatisens knölar att bli tillräckligt stora.
Jordbruk

Unika knölar plockas på Åland

Två somrar i rad har Mathias Johansson, 37 år, testat odling av sötpotatis, eller batat som de också kallas, i Saltvik på Åland.

– I fjol satte vi knölarna för tidigt. I år planterade vi dem först sista veckan i maj och nu blir skörden större för det har ju också varit en bättre sommar, säger han.

Sötpotatisen (Ipomoea batatas) är en flerårig, krypande ört som odlas i den tempererade zonen framför allt i Asien, där Kina är världsledande med ca 67 procent av den totala världsproduktionen. Sötpotatisen innehåller mycket stärkelse.

Orsaken till att sötpotatisen inte får sättas för tidigt är enligt Mathias Johansson att den inte börjar växa förrän markens temperatur är 20 grader. Därför sätts knölarna under svart förmultnande plast.

Dessutom täckte han och pappan Roine Johansson potatisknölarna med dubbla lager fiberduk i början av växtperioden.

Kräver värmebehandling

I tisdags tog de upp årets första sötpotatis, som nog kunde ätas genast, men som kommer till direktförsäljning via Reko först i slutet av oktober.

– Först måste sötpotatisen värmebehandlas två veckor i 28-30 grader så att den ska bli söt. Dessutom behöver den få bättre hållbarhet i lager för att inte ruttna så lätt.

Men inte nog med det. Efter värmebehandlingen som sker i ett ombyggt löklager ska sötpotatisen ytterligare lagras några veckor i en temperatur som konstant ska ligga mellan 10 och 15 grader. Blir det för kallt får den köldskador och om det blir för varmt börjar det växa ut sticklingar på knölarna.

Eftersom den åländska sötpotatis som odlades i fjol hade strykande åtgång då den såldes för 8,50 euro per kilo har Mathias i år utökat sin odling till ca 300 kvadratmeter fördelat på fem rader.

Fyra rader dem är samma sort som i fjol med vitt innanmäte medan den femte är orange inuti.

Dsc02657
Helst ska sötpotatisen odlas i mera sandhaltig jord än den här.

Enda i Finland?

Det finns hundratals olika sorter av sötpotatis, som endast är väldigt avlägset släkt med vår vanliga potatis. Trots att också sötpotatisen behöver växtföljd kan den därför odlas direkt efter potatis.

– Allra bäst är det att odla sötpotatisen i sandhaltig jord precis som med vanlig potatis, förklarar Mathias Johansson.

Han är säker på att han är ensam i Finland om att odla sötpotatis på friland.

– Och eftersom den kräver mycket värme tror jag att det i Finland enbart är på Åland som odlingen kan lyckas.

Odlingstips har Mathias fått av Emanuel Elgerud, som är en entusiast för sötpotatis vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU.

– Han jobbar med att förädla fram nya varieteter som ska passa södra Sverige bättre än de sorter som jag använder här. Han har gett mig en hel del råd för att få igång odlingen. I övrigt har jag läst olika uppsatser från SLU och också lite amerikanska källor om främst lagring och värmebehandling.

Dsc02660
Mathias och Roine Johansson tar upp sin sötpotatis med hjälp av en vanlig potatisupptagare. Men det krävs ändå en hel del handarbete när knölarna ska plockas i lådor.

Rötterna i jordbruket

För Mathias Johansson är odlingen av sötpotatis och obesprutade morötter för Reko-försäljning ett sätt att bevara rötterna till hemgården Östergårds i byn med det speciella namnet Daglösa.

Sin huvudsakliga inkomst får han från jobbet som analytiker/statistiker på Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag i Mariehamn. Han råkar också vara kommunstyrelsens ordförande i Saltvik.

Dessutom har Mathias gått den vuxenutbildning för lantbrukare som Ålands Yrkesgymnasium ordnade för ett par år sedan och han är till och med medlem i Ålands Producentförbund trots att nästan all odlingsmark från hemgården numera är utarrenderad.

– Fast när han som pojke skulle jobba med att rensa purjolökslanden var han inte lika intresserad av jordbruk, skrattar pappan Roine Johansson, som själv trivs bäst med att jobba som självverksam skogsägare.

– Stormen Alfrida den 2 januari i fjol förstörde så mycket skog för mig att det motsvarade fem års avverkningar. Men nu har jag rett upp skadorna till 99 procent och bara på några enstaka ställen haft inhyrda skogsmaskiner.