Vind3
Vindkraften byggs ut i rasande takt i Österbotten. ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas poängterar vikten av att ta kontakt med förbundet om det finns frågor. ÖSP har god sakkunskap och kan hjälpa medlemmar som berörs, säger han.
Skogsbruk SLC

Tveka inte att ta kontakt med
ÖSP i samband med vindkraft

ÖSP och SLC ser vindkraftsetableringar som positivt för markägare och landsbygden. Men det är viktigt att alltid gå igenom avtalen med bolagen. Tveka inte att ta kontakt med oss med frågor, säger Fredrik Grannas, ombudsman för ÖSP.

De senaste åren har det skett många vindkraftsetableringar i Österbotten. Nya parker byggs kontinuerligt och det är en utveckling som välkomnas av ÖSP och SLC.

– Vindkraften är en källa till avkastning på skogsägarnas marker i form av arrende. Även för kommunerna ger vindkraften stora intäkter i form av fastighetsskatt. Så ur det perspektivet ser ÖSP vindkraften som något positivt, säger Fredrik Grannas, ombudsman för ÖSP.

Viktigast i ett första skede vid en planering av byggande av vindkraft, enligt Grannas, är att bilda markägararbetsgrupper som för förhandlingar om arrendekontrakt med bolag och konkurrensutsätter området till flera.

– På så vis kan man få till ett bättre avtal med högre arrendenivåer. Tveka inte att ta kontakt med oss med frågor, säger han.

Ända sedan vindkraften började byggas ut i Österbotten har ÖSP hjälpt medlemmar med intressebevakningen. I början förekom grova övertramp och avtalen som bolagen undertecknade med markägarna var mycket dåliga och orättvisa.

– ÖSP och SLC tog modell från Sverige och i dag tillämpas vår avtalsmodell som innebär att alla markägare inom vindupptagningsområdet får ersättning. I dag är det inte lika lätt att markägare körs över utan medvetenheten om goda avtal har ökat, menar Grannas.

Ha insikt i planeringen

Men i takt med att utbyggnaden ökat har också nya utmaningar kommit. I dag är det inte bara skäliga avtal som måste uppfylla kraven.

– När det blir fler vindkraftverk blir det också fler som berörs. Vi har i dag medlemmar som motsätter sig vindkraft just på grund att en del har kraftverk i närheten av sina hem och påverkas. Det har ökat vikten av god planering och samhället måste fundera på vad som är ett lämpligt antal och hur nära bebyggelsen möllorna får byggas, säger han.

En annan sak som dryftas allt oftare är frågan om linjedragningar. Att markägare som arrenderar ut mark får en överblick av framtida linjedragningar är därmed viktigt.

– Det bör i avtalen finnas med skisser över linjedragningarna, som har förorsakat utmaningar i vissa projekt på senare år. Även det här är något vi kan hjälpa med om medlemmar tar kontakt.

Att det framgår i avtalet vem som har ansvaret nedmonteringen av turbinerna i framtiden är också viktigt.

– Ett avtal i dag bör vara omfattande och också inkludera nedmonteringen när turbinerna har snurrat färdigt. Det här är också något som bör framgå och det är bolagen som ska stå för kostnaden för det arbetet, förklarar Grannas.

Grannas poängterar att aldrig underteckna ett kontrakt direkt utan att bekanta sig med innehållet.

– Jag råder alla att vara säkra på sin sak innan man undertecknar. I dag finns det markägargrupper som sköter en stor del av kommunikationen med bolagen, men det är ändå alltid viktigt att verkligen se över avtalet innan det undertecknas.

Han poängterar att ÖSP inte ger juridisk rådgivning utan kan erbjuda med bra sakkunskap.

– Vi har bred sakkunskap kring de här frågorna och medlemmarnas intresse går alltid först. Så ta kontakt vid behov om det finns frågor kring vindkraftsetableringar.