Moutons Img 20200926 190829
Mer än 6.000 får fastnade i höstens första snöstorm i de franska alperna. FOTO: Francebleu
Jordbruk EU

Tusentals nödställda får
snöade in i franska alperna

Mer än 6.000 får, tackor och ett hundratal kor snöade in senaste veckoslut i de östfranska alperna. Djuren hade belägrats i flera meter höga snömassor i ett bergspass och måste räddas. Aktionen drog ut i flera dagar.

En kallfront med kraftiga snöbyar drog på fredagen in i bergspasset Col du Glandon österom vintersportorten Grenoble. De tusentals djuren som hade betat i passet fastnade i upp till två meter höga snödrivor och måste undsättas i en dramatisk aktion.

Hösten har varit varm i trakten, men kallfronten medförde en dramatisk ändring. Snöfall är inte helt ovanliga i Alperna under hösten men denna gång överraskades bönderna av de enorma mängderna.

Borgmästaren i orten Saint-Colomban-des-Villards, som är belägen ett stycke nordost om Grenoble, måste på söndagen sammankalla en krisgrupp. Anledningen var 6.000 nödställda får och 100 insnöade kor som måste bärgas.

Eftersom det var omöjligt att bärga alla djur, måste räddningsmanskapet först frakta upp sex ton foder till den halvt begravda och nedkylda boskapen. För ändamålet måste terrängdugliga snöplogar beställas till platsen.

Under söndagen och måndagen kunde omkring ettusen får transporteras ned till dalen. Räddningsaktionen i sin helhet beräknades dröja hela veckan ut. Aktionen försvårades av att flera tackor var dräktiga.

En kraftig vind blåste senare bort en del snö från området, så att djuren igen kom åt att beta gräs. Men nya snöfall har aviserats under veckan. Enligt borgmästaren kommer räddningsaktionen sannolikt att fortsätta hela veckan.

Vanligen hämtas de sista fårbesättningarna från betesområdena först i slutet av oktober. Denna gång föll temperaturen plötsligt till sex minusgrader. Ett motsvarande snöfall har inte upplevts i regionen sedan 1974.