Jordbruk EU Marknad

Nya ASF-fall i Tyskland

I den östtyska regionen Brandenburg hade 38 fall av afrikansk svinpest fram till onsdagen påträffats hos vildsvin. De nya fallen har redan bekräftats officiellt av Friedrich-Löffler-Institutet.

Ett av de smittade vildsvinen påträffades inom ett område 70 km från själva kärnområdet för ASF-smitta. Skyddszonerna flyttas för att motsvara det förändrade läget. Det medför nya problem för lokalbefolkningen.

Kring själva skyddszonen har ett riskområde etablerats på ett avstånd av omkring 20 kilometer. Inom området är det förbjudet att bedriva jordbruk. Boskap får däremot gå på bete inom zonen.

Begränsningarna har införts för att eventuella vildsvin inte ska skrämmas upp och sprida sig vidare. Men åtgärderna har fått häftig kritik av de jordbrukare som bor eller arbetar innanför zonen.

Enligt bönderna saknar skyddsåtgärderna rim och reson. Förbudet gör det omöjligt för odlarna att så sina höstgrödor. Varken råg, korn eller vete får sås på de tegar som ligger inom riskområdet.

Kring de två innersta zonerna ligger en buffertzon, som betecknas som ASF-fri. Inom denna zon gäller inga begränsningar för allmänheten. Hela området omfattar en yta på 1.100 kvadratkilometer.