SLC - Samarbete3 Dec23 Ct
Samarbete underlättar att ordna olika evenemang för medlemmarna

I tisdags firade över femtio ÖSP-medlemmar skördefest i Småbönders. Ett återkommande evenemang som Karleby, Nedervetil, Terjärv och Kronoby lokalavdelningar ordnar. Det är en tillställning som efterfrågas från fältet, säger Sanna Särs.

SLC - Img 5279
SLC: Förverkliga regeringsprogrammet för att stärka producenternas ställning

Jordbrukarna väntar på att regeringsprogrammets skrivningar om att stärka primärproducenternas ställning och förhandlingsposition ska förverkligas. Samtidigt behövs det andra marknadsåtgärder och starka livsmedelsföretag som förädlar råvaror – men handeln och livsmedelsindustrin måste även inse att den svaga lönsamheten kan riskera tillgången på råvara på kortare sikt.

SLC - Dsc09919
Sölve byter fokus inom vattenskyddet

Efter att ha jobbat halva livet som chef för Ålands landskapsregerings jordbruksbyrå byter Sölve Högman, 52, både fokus och bransch. Från årsskiftet börjar han arbeta vid Ålands vatten Ab för att under våren då nuvarande direktören Christian Nordas går i pension bli verkställande direktör för Ålands vatten Ab, som förser ca 75 procent av ålänningarna med hushållsvatten.

Inget penninglöfte för åländska växtodlare

Ålands trädgårdshall, potatisodlarföreningen och Ålands producentförbund har i en samordnad protestaktion skrivit tre brev till landskapsregeringen med kravet att också växtodlingen ska få stöd för jordbrukets kraftiga kostnadsstegringar efter Rysslands krig mot Ukraina.

SLC - Skatteutskottet Dec23 Sp
Skattepolitiska utskottet välkomnar små men betydelsefulla skatteförändringar

SLC:s skattepolitiska utskott träffades senaste veckas fredag. Den nya skatteklassen för markbotten var på agendan, men också förhöjningen av utjämningsreserveringen samt en del övriga skattefrågor.

Också SLC-medlemmar i självständighetsdagens medaljregn

President Sauli Niinistö har i egenskap av stormästare för Finlands Vita Ros och Finlands Lejons ordnar till Finlands självständighetsdag den 6 december förlänat följande förtjänsttecken åt tre förtjänta personer på SLC:s förslag.

SLC - Lrf1 Nov23 Ct
LRF Västerbottens styrelse på besök i Österbotten

I februari var ÖSP på besök i Västerbotten i Sverige. Den här veckan var det dags för LRF Västerbotten att besöka det östra landskapet. Trots förutsättningarna för jordbruket i respektive land är olika, delar man långt samma utmaningar just nu.

SLC - Img 0342
Vall ökar avkastningen på ettåriga grödor

Vall i växtföljden är det viktigaste bidraget till funktionell biodiversitet. Så löd rubriken till professor Göran Bergkvists sammanfattning på webbinariet ”God markvård för goda skördar”.

SLC - Dsc09896
”Skitsnack på landsbygden” kring krisstöd för åländska mjölksektorn

Landskapsregeringens beslut att satsa totalt 500.000 euro som krisstöd till Ålandsmejeriet ÅCA och dess största mjölkleverantör Kristoffer Lundberg samt övriga mjölkbönder på Åland vållade heta känslor på Ålands producentförbunds höstmöte i tisdags.

SLC - Dsc09666
ÅPF-ordföranden: Växtodlarna behöver också stöd

Ålands landskapsregering satsar 500.000 euro på ett nytt mjölkstöd som kan ge mjölkbönderna maximalt ger 140 euro per ko samt 250.000 euro som bidrag åt Ålandsmejeriet ÅCA. Beslutet togs för att trygga mjölkproduktionen på Ålands två största mjölkgårdar som svarar för ca 60 procent av mejeriets mjölkråvara.

Delta i medlemsundersökning – och vinn ett presentkort!

SLC genomför som bäst en medlemsundersökning för att identifiera de områden där organisationen kan utvecklas och bli ännu bättre. Undersökningen görs i samarbete med Kantar Agri Oy, som även gjort organisationens tidigare medlemsundersökningar.

SLC - Thomas Lindroth
SLC Åboland: Livsmedelsverkets linje är helt oacceptabel

Odlarnas missnöje över Livsmedelsverkets hantering av stödutbetalningarna till lantbruket pyr på bred front. Även i Åboland.