Mats Beredskap
– Vi uppmanar lantbruksföretag att aktivt följa med myndigheternas information och agera enligt rekommendationer och anvisningar, säger SLC:s ordförande Mats Nylund. FOTO: Micke godtfredsen
Jordbruk SLC

SLC: Viktigast att minimera
spridningen av coronaviruset

Situationen med coronavirusets framfart och myndigheternas begränsningar utvecklas från dag till dag och SLC följer aktivt med lägesutvecklingen. På webbadressen slc.fi/corona har centralförbundet samlat aktuell information om viruset och vad det innebär för lantbruksnäringarna samt organisationen. Sidan uppdateras vart efter, liksom även här Landsbygdens Folks hemsida.

Statsrådets förordningar för att ta i bruk beredskapslagen, som överlämnades av regeringen till riksdagen tisdagen den 17 mars, är i kraft till och med den 13 april 2020.

– Vi uppmanar lantbruksföretag att aktivt följa med myndigheternas information och agera enligt rekommendationer och anvisningar. Särskilt i sociala medier kan det figurera information om viruset som inte nödvändigtvis kan bestyrkas, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

SLC är i kontakt med ministerierna och myndigheter och ser på de problem som är coronarelaterade inom jord- och skogsbruket. Det här gäller till exempel säsongsarbetskraft och eventuella stödkravsrelaterade frågor. SLC söker smidighet som tryggar produktionen.

SLC påminner om att det centrala just nu, såväl i samhället som inom lantbruket, är att minimera infektionsrisken. Coronaviruset sprids inte via levande djur eller livsmedel, utan från människa till människa. Därför ska åtgärder för att begränsa virusets spridning riktas till människor.

Det är i alla situationer viktigt att se till djurens hälsa och välmående. På husdjursgårdar behöver det, som en del av gårdens riskhanteringsplan, förutom avbytarsystem finnas reservpersoner. Reservpersoner kan sköta djuren i sådana fall att lantbruksföretagaren inte kan utföra arbetet på grund av smitta och ifall avbytare inte finns att tillgå.

– Om tillgången till avbytare och arbetskraft blir utmanande är det skäl att undersöka alla tänkbara alternativ. Finländska myndigheter är även medvetna om frågan. Producentorganisationens medlemmar och lokalavdelningar, som har sammanhållning och samarbete i sin ryggrad, kan här göra viktiga lokala insatser för att stöda gårdar i behov av hjälp, framhåller Nylund.

För att minska spridningsrisken har centralförbundet vidtagit åtgärder så att möten hålls via videoförbindelse eller andra elektroniska kanaler. SLC:s centralkansli är öppet, men man ber om att kontakt till centralförbundet i första hand tas per telefon eller e-post.

Behöver man besöka centralkansliet ska man först komma överens om en tidpunkt för besöket. Merparten av SLC-personalen utför sina uppgifter som distansarbete och är nåbara i normal ordning per telefon eller e-post.