Beredskap Hakola
I Finland har man gedigen erfarenhet av försörjningsberedskap, och läget är under kontroll nu också, säger Jyrki Hakola vid Försörjningsberedskapscentralen. FOTO: FBC
Jordbruk Marknad

Beredskapscentralen
har läget under kontroll

På Försörjningsberedskapscentralen FBC ser man inte coronaviruset som ett hot mot Finlands beredskap. FBC följer situationen noggrant, men läget är under kontroll.

Finland hålls på benen trots coronaviruset, säger Jyrki Hakola, direktör för primärproduktion vid Försörjningsberedskapscentralen.

– I Finland har vi gjort gediget beredskapsarbete sedan 50-talet efter kriget, säger Hakola.

– Primärproducenterna har fått utbildning i form av försörjningsberedskapskurser, och staten lagrar livsmedelskomponenter för störningssituationer. Ännu ser vi inte att läget skulle kräva åtgärder utöver det normala. Arbetstakten har ökat något, men läget är under kontroll.

Den snabba förändringen i människors köpbeteende har kunnat orsaka tillfälliga störningar i tillgången på varor i butikerna, och FBC följer aktivt med situationen i samarbete med aktörer inom livsmedelsförsörjningssektorn.

– De bilder av tomma butikshyllor som visats upp i medierna är främst tagna i huvudstadsregionen. I övriga landet har det kontinuerligt funnits god tillgång på baslivsmedel och handeln fungerar normalt för närvarande. Det förekommer inga störningar i logistiken, industrin eller leveranserna.

Räcker med tre dagars reservförråd

FBC säkerställer funktionssäkerheten på marknaden tillsammans med staten samt handeln, industrin, primärproduktionen och logistiken.

– Vi följer dagligen med situationen och producerar rapporter för administrationen. För tillfället följer vi med läget aktivare och oftare än normalt, men för övrigt avviker inte läget desto mera.

För primärproducenter gäller nu samma sak som för övriga medborgare: att ta hand om hälsan och sina egna vardagssysslor.

– Vi är alla i samma båt. När alla sköter sina egna sysslor som vanligt fungerar samhället som det ska. På djurgårdar gäller det att fortsätta ta hand om djuren, och vi andra ska minnas våra medmänniskor samt våra husdjur.

Även om människor av förståeliga skäl är oroade över situationen är det bra att komma ihåg att medborgarna inte har något behov av att skaffa mer livsmedelsprodukter eller hygienartiklar än normalt, påminner FBC. Viktigt är att se till att ha ett reservförråd som räcker i tre dagar hemma.

– Det gäller för alla situationer, inte bara coronaviruset, säger Hakola. Det här har varit ett bra tillfälle att påminna folk om hur viktigt det är att vara beredd till exempel på ett långt elavbrott genom att ha basvaror hemma för 72 timmar.