Jordbruk EU

Tyskland litar på bonden
då krisen står för dörren

I samband med utbredningen av coronaviruset ökar allmänhetens intresse för jordbrukets roll inom livsmedelsförsörjningen. I Tyskland är regering och producenter eniga. Ett fungerande jordbruk är viktigt för hela systemet under svåra kriser.

Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner och producentbasen Joachim Rukwied och en rad experter möttes i veckan för att diskutera läget inom landets matförsörjning. Hur viktigt är ett fungerade jordbruk, frågade sig Klöckner.

Mycket viktigt, svarade hon själv. Livsmedelsproduktionen är en bärande del av den infrastruktur som måste fungera då det krisar till sig, underströk Klöckner. Hon utgick från att coronakrisen ytterligare höjer medborgarnas uppskattning för jordbruket.

Samhället behöver givetvis läkare, vårdpersonal, polis och brandkår. Därutöver behöver vi också ett helt kluster som försörjer samhället med livsmedel. Utan dessa grupper kommer landet inte tillrätta, fastslog ministern.

Klöckner framhöll att matkedjan tryggas av jordbrukare, lagerpersonal, transportarbetare, personal inom livsmedelsindustrin och förädlingen samt alla medarbetare inom livsmedelshandeln.

Samhället behöver också ansvarsfullt folk som i nödfall tar hand om barnen. Klöckner hoppades under diskussionen att den nya pandemin ska resultera i en växande uppskattning av det inhemska jordbruket.

Bönderna lever på subventioner, heter det ofta. Nu börjar det gå upp för folk hur viktigt det är för Tyskland med ett inhemskt jordbruk som ställer höga kvalitetsanspråk. Det får man inte tumma på, fastslog jordbruksministern.

Producentbasen Joachim Rukwied betonade att Tyskland har ett starkt jordbruk. Trots coronakrisen kommer bönderna att jobba som vanligt ute på sina åkrar och i djurstallen. Detta tryggar produktionen av kvalitetsmat trots krisen.

Enligt Rukwied möter jordbruket också många svåra utmaningar i den aktuella situationen. Då gäller det att hålla huvudet kallt. Han efterlyste bland annat skattelättnader och likviditetsstöd för att trygga en ostörd produktion.

Men också jordbrukare kan smittas av coronaviruset. Rukwied uppmanade bönderna att reducera sina sociala kontakter för att undvika risken att hamna i karantän. Varje gård borde också ställa upp en plan som i sådana fall garanterar en fortsatt produktion.