Cemagro120320
SLC Nylands spannmålsutskott diskuterade gödselmarknaden med Juhani Muhonen (t.h.) på Cemagro. Fr.v. Stefan Bäckman, Kim Rosqvist, Erik Oljemark och ordf. Bengt Nyman. Från utskottet deltog i mötet dessutom Kim Forsman och Tom Pehkonen.
Jordbruk SLC Tema

SLC Nylands spannmålsutskott:
Konkurrens behövs på
gödselmarknaden

SLC Nylands spannmålsutskott diskuterade gödselmarknadsfrågor då utskottet förra veckan besökte Cemagro i Lojo.

Vd Juhani Muhonen presenterade familjeföretaget och satsningen på en ny gödselterminal som byggs i Niirala. Från tidigare har Cemagro två terminaler i Estland, i Muuga och Kopli.

Muhonen berättade att i fortsättningen kommer all gödsel de marknadsför i Finland att framställas vid terminalen i Niirala.

– Trots att Niirala ligger lite avlägset från kustområdet, så kommer vår konkurrenskraft att förbättras, framhöll Muhonen.

I diskussionen framhölls att konkurrens behövs på gödselmarknaden. Därför är det även skäl för odlarna att använda sig av olika gödselleverantörer. Utskottet ser det som positivt att Cemagro är ett familjeföretag och en helinhemsk aktör på gödselmarknaden.

Vd Muhonen berättade att Cemagros nyhetsbrev innehåller information om bland annat utvecklingen av gödselpriserna. Nyhetsbrevet kan beställas via företagets webbportal. Då råvarupriserna nu sjunker kommer det säkert även att synas i konkurrensen på den finländska marknaden.

Vidare framhölls att man borde komma bort från säsongsprissättning. Muhonen höll i princip med, men konstaterade att logistiken är en begränsande faktor då transportkapaciteten kanske inte räcker till om det flesta vill ha sin gödsel levererad först på våren.

Nu kunde vara rätt tid för grundförbättringar

SLC Nylands spannmålsutskott bedömer att det kan bli en bevärlig odlingssäsong.

– Markstrukturen har säkert tagit en hel del stryk av den tjälfria vintern och de rikliga regnen, säger ordförande Bengt Nyman.

Utskottet konstaterar att det nu kan löna sig att sätta dräneringen i skick och göra grundförbättringar, isynnerhet om man redan haft planer på det.

Utskottet förespråkar en utökad odling av oljeväxter. Marknadsläget är sånt att man bör överväga mångsidig odling.

– Det finns en marknad och oljeväxterna har, liksom proteingrödorna, fördelar med tanke på växtföljden, påpekar Nyman. Det är viktigt att man har kontrakt eller en klar adress för det man odlar. Det gäller att följa med priserna och agera utgående från de slutsatser man kan dra.