Jordbruk Marknad

Slaktkön på Åland nu uppe i 3-4 månader

För åländska Dahlmans slakteri har foderbristen medfört 3-4 månaders kö till slakt.
– Och jag tror inte kön blir längre, säger vd Johannes Dahlman, trots att slakteriet för några dagar sedan fick anmälan om ytterligare närmare hundra tjurkalvar för slakt.

Men enligt Johannes Dahlman blir det ett ”kostsamt år” för företaget, eftersom man måste hitta avsättning på fastlandet för allt köttöverskott.

– Problemet är att industrins kostnader för vatten och el är högre på Åland än i omgivande regioner. Vi har återigen tagit upp saken med myndigheterna för att se om det kan leda till något, säger Dahlman och betonar att det gäller att hitta ”omsättningsbalansen”.

Påstötar från landskapsregeringen om att offentliga storkök och även vanliga ålänningar ska köpa enbart åländskt kött har enligt Dahlman endast märkts ”marginellt”.

Ingen subventionerad fodertransport med färja

I onsdags stod det också klart att det inte blir någon subventionerad extratur för fodertransport från fastlandet med färjan Odin, som normalt trafikerar enbart i Ålands skärgård.

– Det var tre som hörde av sig, men det blev ingenting med extraturen eftersom den skulle ha gått på en lördag och då ska långtradarföretagen ha mera betalt, säger Ålands hushållningssällskaps husdjurskonsulent Kerstin Lundberg.

Med färjan Fjärdvägen som trafikerar mellan Nådendal och Långnäs har det däremot redan tidigare importerats en hel del foder och halm.

Foderreserv från i fjol räddar stor mjölkgård

Ole Blomqvist som driver Östergårds Mjölk Ab med över 300 mjölkande kor i Sund Gesterby är en av dem som har köpt halm från fastlandet. Men han räknar med att ”på något sätt” klara fodersituationen utan att behöva importera ensilage eller sända kor till nödslakt.

– Det som räddar situationen är att vi hade kvar av fjolårets foder. Nu är det viktigt att nästa år blir skapligt för nästa år kommer det inte att finnas några reserver alls.

För att klara utfodringen har Östergårds bland annat köpt in mera kraftfoder än normalt och även väntat så länge som möjligt med den tredje vallskörden, som fortfarande pågick den här veckan.

– Tredje skörden blir faktiskt lite större än jag trodde. Ungefär 1,5 ton torrsubstans per hektar.