Niclas For Webben 1
Finland nya regeringsprogram är positivt för jordbruket, men signalerna om den framtida gemensamma jordbrukspolitiken är oroväckande, säger SLC-fullmäktiges första viceordförande Niclas Sjöskog, som öppnade vårfullmäktiges möte i tisdags.
SLC

Regeringsprogrammet positivt men framtidens CAP är osäker

SLC har på ett mycket bra sätt fört fram korrekta och obestridliga fakta i klimatdebatten. Det anser fullmäktiges första viceordförande Niclas Sjöskog, som öppnade SLC:s vårfullmäktige i Hagnäs i tisdags.
Fullmäktiges ordförande Thomas Blomqvist har utsetts till minister för nordiskt samarbete och jämställdhetsfrågor, och måste sätta sig in i sitt nya uppdrag. I den anledningen passar Niclas Sjöskog, som därför öppnar mötet, också på att gratulera den nyutnämnde ministern.

– I dessa tider när åsikter gärna framförs som om de vore fakta, är det oerhört viktigt att någon för fram korrekta och obestridliga fakta, säger Niclas Sjöskog.

SLC har varit aktivt på många plan enligt honom.

– Särskilt vill jag nämna den skogskampanj som SLC har fört.

Två val efter varandra

Niclas Sjöskog påminner vidare om riksdagsvalet och valet till EU-parlamentet. De två valen var nära inpå varandra.

– SLC har aktivt fört fram våra målsättningar inför riksdagsvalet och även ekonomiskt stött kandidater som vill arbeta för dem. De här kandidaterna har funnits i alla riksdagspartier, bortsett från de partier som aktivt motarbetar svensk service.

Niclas Sjöskog anser att det regeringsprogram som nu godkänts kan betecknas positivt för jord och skogsbruket.

– SLC har haft tre ledande förtroendevalda samt verksamhetsledaren med som förhandlare, visserligen som representanter för svenska folkpartiet. Det har i vilket fall som helst satt avtryck i regeringsprogrammet på ett mycket positivt sätt för våra näringar. Att man lyckades pressa fram ett löfte om att åtgärda underfinansieringen av miljö- och LFA- samt ekoersättningarna är en oerhörd framgång. Att gårdsbrukets utvecklingsfond får ett tillskott av medel är också av största vikt för att inte utvecklingen inom jordbruket ska stanna av.

Södra Finland behöver permanent lösning

Vidare hänvisar Niclas Sjöskog till skrivningen om att stödet till svin och fjäderfä samt växthusodlingen och lagring av grönsaker i södra Finland ska få en fortsättning. 

– Att skrivningen finns är en bra sak, men det är tråkigt att vi måste kämpa för det varje programperiod. Saken borde få en mera permanent lösning.

Niclas Sjöskog är i alla fall glad över att avbytarverksamheten får tilläggspengar.

– Det är en positiv signal till husdjursproduktionen som genomlever sin största kris under EU medlemskapet. Att det igen satsas pengar på ägoreglering är en investering långt in i framtiden, säger Niclas Sjöskog.

– Satsningarna riktar sig till grunden för hela verksamheten inom jordbruket, åkern.

Biogasen har levt en tynande tillvaro

Mötesordföranden vill vidare påminna om att biogasen, som enligt honom har levt en tynande tillvaro i skuggan av diskussionen om elbilar, också stöds i regeringsprogrammet.

– För våra näringar är det en väldigt positiv sak som vi kan och skall dra nytta av. Klimatpolitiken kommer att påverka alla och envar de kommande åren. Vi måste nu se till att jord och skogsbruket, de enda näringar som binder koldioxid, går vinnande ur denna diskussion. Vi ska inte bli en avstjälpningsplats för fossila utsläpp!

Största naturtillgången är skogen

– Skogen är vår största naturtillgång i Finland, fortsätter Niclas Sjöskog. Den har inte kommit av sig själv, utan genom långsiktigt arbete och investeringar i skogsskötsel har Finlands skogsägare lyckats fördubbla avkastningen de senaste 50 åren. Det är glädjande att se att de krav som framförts på minskad avverkning inte finns med i regeringsprogrammet. Det hade varit en katastrof för både klimatet och ekonomin i Finland.

Lagen om djurens välfärd ska också komma i mål under den regeringsperiod vi nu är inne i.

– Detta efter att den har diskuterats under mera än 10 års tid. Det sker visserligen med vissa eftergifter till djurskyddsorganisationerna, men politik är kompromisser. Huvudsaken är att lagen äntligen blir av, det värsta som finns för en näring är osäkerhet. När reglerna är kända kan man också ta beslut om investeringar i byggnader för husdjur. Det är investeringar för flera tiotals år framåt som måste ha klara spelregler.

Marknaden är den största utmaningen

Den största utmaningen för SLC och för jordbrukarkåren är i alla fall marknaden.

– Här ger Reijo Karhinens rapport en bra grund att börja med och så finns vissa av förslagen i rapporten också med i regeringsprogrammet. Om vi i framtiden ska ha lantbruk i Finland måste vi få ut mer av marknaden. Det är inte det att det finns för lite pengar i livsmedelskedjan, utan det att de är mycket ojämnt fördelade. 

De två viktigaste sakerna i regeringsprogrammet som berör livsmedelsmarknaden är enligt Niclas Sjöskog att handeln måste öppna sina konsumtionsdata till andra aktörer på marknaden.

– Dessutom finns den något vaga formuleringen också i programmet, att man ska försöka begränsa utvecklingen av privat label produkter. Handelns egna varumärken, eller i dagligt tal privat label, är den största enskilda orsaken till obalansen i livsmedelskedjan. Att det nu finns en skrivning i regeringsprogrammet är ett första steg. Att handeln konkurrerar med sina egna varumärken mot andras i sina egna butiker är inte sund marknadsekonomi. Här finns en av de största utmaningarna framöver för vår organisation.

Oro om den gemensamma jordbrukspolitiken

Niclas Sjöskog berör också valet till EU-parlamentet och den nya EU-kommissionen som inleder sitt arbete i höst, bland annat med den kommande programperioden för den gemensamma jordbrukspolitiken CAP27.

– Det som hittills framkommit om den nya jordbrukspolitiken är ganska oroväckande. Kommissionen har satt upp 9 mål för den nya politiken, där produktion av mat inte ingår. Målen är ambitiösa, men ska förverkligas med en radikalt nedskuren budget. Det här ser jag som orealistiskt, man kan inte köpa en Ferrari till priset av en Nissan Micra.

Trots att utmaningarna är många anser dock Niclas Sjöskog att man kan se med tillförsikt på framtiden.

– Med det regeringsprogram som förra veckan blev klart, finns grunden för att kunna driva våra målsättningar och nu är det upp till oss själva att föra förändringar för våra näringar i mål så att de blir positiva. De senaste 10 åren har varit de tuffaste för finländskt jordbruk under historisk tid. Nu ska trenden vändas!

Läs också:

SLC godkände miljöprogram

SLC höll sig framme i förhandlingarna om regeringsprogrammet

Medaljer och lyckönskningar inför SLC:s fullmäktigemöte